Levélbolha, szipókás rovarok

levélbolha

levélbolha (Psylloidea) a szipókás rovarok közé tartozó apró, Kabóca szerű rovarok. Szárnyuk átlátszó, egyszerű erezetű; hátsó lábaikkal jól ugranak.
A levélbolha lárvák, nimfák lapított testűek, kevésbé mozgékonyak, mint az imágók. Az ősszel megtermékenyített, kifejlett nőstények telelnek át, kora tavasszal sárgás tojásaikat nagy tömegben rakják le a levelekre, termőnyársakra.

A lárvák telepekben szívogatnak a leveleken, fiatal hajtásokon és bőséges mézharmatszerű ürüléket bocsátanak ki, amitől a levelek fénylő-ragadós bevonatot kapnak; az édes bevonatból szívesen táplálkoznak a Hártyásszárnyú rovarok.

A mézharmatos hajtásokon később a korompenész is megtelepedhet. A Levélbolhák szívogatása a fiatal hajtások leszáradását, a virágok, terméskezdemények lehullását és gyümölcsfejletlenséget eredményez. Ezenkívül a gyümölcsök foltosakká válhatnak és ízükből is veszítenek; a következő évi termőrügy alakulást is akadályozzák. Hazánkban a Levélbolhák elsősorban a körte és almafákon tesznek kárt. Almán az almalevélbolha, körtén a körte levélbolha.levél
levélatka

Levélbolhák szipókás rovarok kabóca szerű rovarok