Karfiol

  • Frissítve: 2023-12-22       Kárkép

Karfiol (virágkel, kelvirág, Brassica oleracea L. var. cauliflora D., Cruciferae). Kétéves növény. A rövidszártagú hajtástengely valamennyi levele szétáll és a nagy virágzatot (ill. annak bimbós kezdeményét) gallérszerűen övezi.

A növény magassága 50-80 cm. Levelei nagyok, lapátszerűen megnyúltak. Táplálőértéke elhúsosodott virágzati kezdeményének (rózsájának) van. Felhasználása különösen diétás étrendben jelentős.

Lapos, félgömb alakú rózsája kicsi, középnagy és nagy lehet, állománya laza, széteső v. kemény. A rózsa felülete rücskös v. morzsás.

Gyökérzete, virágzata, virágainak szerkezete, valamint termése teljesen hasonlít a többi káposztafélékhez. Ezermagsúlya 3-3,5 g. Csírázóképességét 3-4 évig tartja meg. Fény- és talajigénye azonos a fejeskáposztáéval. Vízigénye kisebb. Rózsaképződés idején a hidegre érzékenyen reagál, az erősebb fagyot nem bírja ki.

Karfiol vetése

Vetésforgóba illesztésének lehetőségei a fejeskáposztánál leírtakkal megegyezőek. A korai fajták élőterményként, a késeiek másodnövényként termeszthetők. A koraiak lekerülése után (júl.-aug.) céklát, téli retket, őszi fogyasztásra vetett spenótot termesztenek. Kései K. előtt legjobb a tavasszal ültetett saláta, a zöldborsó, a spenót és a hónapos retek.

Köztesként kisebb levelű zöldségféléket (pl. karalábét) vetnek, ill. ültetnek. A korai karfiol fajták talajelőkészítése őszi mélyszántásból, tavaszi simítózásból és ültetés előtti gyomirtással egybekötött talajporhanyításból áll. A késeieknél ezt középmély szántással v. csak tárcsázással oldják meg.

A karfiol sikeresen csak frissen trágyázott, jó táperőben levő talajon termeszthető. A műtrágyát meghálálja. Magja ősszel (szept.-okt.) is vethető. Ilyenkor a palántákat ültetésig fagymentes helyen teleltetik; legcélszerűbb a jan.-i magvetés (üvegházban szaporítóládába v. melegágyba).

Őszi termesztésre a korai karfiolfajták magját szabadföldi palántaágyba vetik (máj., jún.). A jobb fejlődés és erősebb gyökérzet érdekében a palántákat 6 x 6 cm-re át tűzdelik. Márc. végén és ápr. elején ültetik el. A korai fajták tenyészterülete 50 X 50 cm, de 30 X 30 cm is lehet. A későieket 60-80 cm sor- és 40-60 cm tőtávolságra ültetik ki.

Karfiol ápolása

Főbb ápolási munkái: talajporhanyítás, gyomirtás, rendszeres öntözés. Nagyon fontos, hogy kis vízadagokkal öntözzék, mert ez a termés mennyiségének növekedésén kívül a koraiságot is növeli. Különleges ápolási munkája (korai termesztésben) a karfiolrózsák barnulása elleni védelem. Erősebb napfény hatására a rózsák megbarnulnak és kesernyés ízűek lesznek, ezért védekezésül a fejlődő rózsák fölött a leveleket rafiával összekötik v. 3-4 levelet rátörnek a rózsára oly módon, hogy ezzel a rózsák számára fagymentes, párás és fénytől mentes környezetet létesítsenek.

Egy-egy rózsa súlya 3-4 kg is lehet (különösen a hosszú tenyészidejű fajták esetében).

Szedése

A karfiol a rózsák teljes kifejlődésekor szedhető. Hetenként egyszer, hűvösebb időben 10-14 naponként szedik úgy, hogy közvetlenül a rózsa alatt elvágják a szárat. A kései karfiolt a fagyok beállta elótt be kell takarítani, mert —2, —3 C°-nál nagyobb hideget nem bír ki. Azokat a töveket, amelyek erre az időre még nem fejlődtek ki teljesen, gyökerestül felszedik és süllyesztett melegágyba szorosan egymás mellé vermelik.

Karfiol hajtatása

A karfiol kis hőigényú, 10-12 C°- on hajtatható; tenyészideje sem túl hosszú. Talaj iránt talajt nem bírja. Kizárólag tápanyagban gazdag és laza szerkezetű talajban hajtatható sikeresen. 6 C° alatt fejlődése megáll. Ősszel is vethető, de a palánták teleltetése nem mindig biztonságos (vetése szept.-ben, tűzdelése 2-3 leveles korban 7 x 7 cm-re v. 6-10 cm-es cserepekbe, kiültetése márc. eleje).

Ápolása öntözésből, fejtrágyázásból (80-100 g/m') áll. Melegágyi hajtatás esetén magvetésére jan. végén kerül sor. Általában másodterményként szerepel. Szikleveles korban 3-4 cm-re tűzdelik.

Állandó helyére márc. végén, ápr. elején kerül. Szedése máj. végén megkezdhető. Őszi hajtatása nem gazdaságos. Karfiol között köztesként salátát legérdemesebb hajtatni.
Magtermesztése párás, hűvös levegőt igényel. Virágzásakor a levegő nem lehet 17-18 C°-nál melegebb. A jan.-ban vetett magvakból nőtt palántákat febr. végén ültet

Karfiol