Ízeltlábúak

Ízeltlábúak (Arthropoda), Az állatvilág XII. törzse. Al altörzs: Csáposok (Antennator). a) ágazat: Kopoltyúsok (Broenchiata). I. osztály: Rákok (Crustacea). b) ágazat: Légcsövesek (Tracheata). 1. ág: Elöl ivarnyílásosak (Progoneata).

II. osztály: Ikerszelvényesek (Diplopoda).
III. osztály: Szövőcsévések (Simphila).
IV. osztály: Villáscsápúak (Pauropoda). 2. ág: Hátul ivarnyílásosak (Opisthogoneata).
V. osztály: Százlábúak (Chilopoda).
VI. osztály: rovarok (Insecta). B) altörzs: Csáprágósak (Chelicerata). a) ágazat: Szín csáprágósok (Euchelirerata).
VII. osztály: Rákszabásúak (Merostomata).
VIII. osztály: Pókszabásúak (Arachnoidea). b) ágazat: Véznapotrohú csáprágósok (Poentopoda).
IX. osztály: Csuporláb állatok(Pychogonoi,lea). Az állatvilág legnépesebb törzsét alkotják, mindenütt előfordulnak, ahol élőlény van.

Törzsfejlődéstanilag a gyűrűsférgekből származtatják őket.
Testük ízelt, néhány szelvénytől 180-ig változhat a testszelvények száma, és három részre tagolt, úm. a fej-, tor-, potrohszelvényekre, valamint a végtagokra (részei: csípő, tompor, comb, lábszár, lábfej, ízek, karmok).

A fej- és a torszelvények összenőhetnek fejtorrá.

Testüket kitin váz borítja, melyen különböző képződményeket, képleteket találunk.
Emésztőcsatornájuk fejlett és legtöbbnyire három részre tagolható: elő-, közép-, és utóbélre. Vérkeringési szervük a hátedénycsö v, szív, mely tömlőszerű is lehet (pl. rákok).

Légzésük kopoltyúval és légcsövekkel történik. Kiválasztószerveik a csípő-, csáp-, állkapcsi mirigyek, ill. a rovaroknál a Malpighi edények.

Váltivarúak, kivéve egy-két rákfajtát. A petefészek petecsövei igen nagyszámú petesejtet termelhetnek (400 ezret is).

Érzékszerveik nagyon fejlettek, különösen a tapintó és látószervek. Némelyeknél a hallószervek is kifejlődtek (sáskák, szöcskék). Idegrendszerük a garatideg-gyűrűből és a hasdúcláncból áll. Különösen a garat feletti dúcok fejlettek. Legnagyobbrészt mindenevők, ragadozók vagy élősködők.