Pásztortáska

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris Medik., Cruciferae). A trópusok kivételével az egész földkerekségen igen elterjedt gyom.
Hazánkban is a legközönségesebb és a legismertebb gyomok egyike. 10-70 cm magas, tőlevélrózsás növény, változatos, szárnyasan hasogatott v. szeldelt v. kacoros, néha ép levelekkel.

A növény kopasz v. szőrös, néha borzas. Fehér szirmú virágai szártetőző, később igen megnyúló fürtben állanak a szár csúcsán. termése fordított háromszög alakú becőke.

Apró magvai igen nagy számban teremnek, csírázóképességüket hosszú évekig megtartják, még ha az állatok bélcsatornáján keresztül mennek is.

Leggyakoribb gyomnövényeink egyike, szántókon, kertekben, parlagokon talajnemtől függetlenül terem. Közvetett kártétele, hogy az összes keresztes virágú haszonnövényünk gomba - és rovarkártevőjének köztes gazdája.

Irtása nehéz és hosszadalmas, mert magvait csak éveken keresztül tudjuk a talajból kicsíráztatni. A tavaszi boronálás az őszi mélyszántáson kikelt példányait gyéríti. Tarlóhántással nedves években sok magját kicsíráztathatjuk. Ugyanígy a kapásokban.

Ezeken túlmenőleg azonban az utak mellett és parlagokon évenként többször is kaszáljuk le.
Vegyszeres gyomirtókkal jól irtható. A virágzó növény föld feletti része (herba) drog. Majdnem szagtalan, íze kissé csípős, keserű. Cholint, tyramint, Citromsavat stb. tartalmaz.

Pásztortáska