Aleuron

Frissítve: 2025-01-19
Aleuron. Az Aleuron-szemcsék besűrűsödött fehérje tartalmú vakuolumoknak tekinthető, gömb vagy elliptikus alakú szemek, amelyek alakja a növényfajra jellemző.
Vegyi összetételüket tekintve az egyszerű fehérjék csoportjába tartoznak, de tartalmazhatnak szénhidrátot vagy más anyagot is. Szerkezetük lehet homogén és heterogén.
A homogén Aleuron kis szemcséket alkot, egyféle fehérjéből áll s nagy mennyiségben fordul elő a
sejtben, gyakran külön sejtrétegben az ún. Aleuron rétegben halmozódik fel, pl.
a búzaszem maghéja alatt a sikérréteg vagy pedig keményítőszemekkel együtt a hüvelyesek magjában.
A heterogén szerkezetű Aleuron többféle fehérje
kiválása révén keletkezik.
Az Aleuron-szemcsék alapanyagában fehérjekristály, a kristalloid és egy vagy több erősen fénytörő gömböcske, a globoid különül el. Csírázáskor az Aleuron -szemcsék vízfelvétel útján elfolyósodnak vagy megduzzadnak s a csírázó növény táplálékául szolgálnak. ( Zárványok
Aleuron - Pallas lexikon
(növ.), l. Proteinszemcsék és sikér.