Aleuron

aleuron

Frissítve: 2023-09-18  

Aleuron. Az Aleuron-szemcsék besűrűsödött fehérje tartalmú vakuolumoknak tekinthető, gömb vagy elliptikus alakú szemek, amelyek alakja a növényfajra jellemző.

Vegyi összetételüket tekintve az egyszerű fehérjék csoportjába tartoznak, de tartalmazhatnak szénhidrátot vagy más anyagot is. Szerkezetük lehet homogén és heterogén.

A homogén Aleuron kis szemcséket alkot, egyféle fehérjéből áll s nagy mennyiségben fordul elő a sejtben, gyakran külön sejtrétegben az ún. Aleuron rétegben halmozódik fel, pl. a búzaszem maghéja alatt a sikérréteg vagy pedig keményítőszemekkel együtt a hüvelyesek magjában.
A heterogén szerkezetű Aleuron többféle fehérje kiválása révén keletkezik.

Az Aleuron-szemcsék alapanyagában fehérjekristály, a kristalloid és egy vagy több erősen fénytörő gömböcske, a globoid különül el. Csírázáskor az Aleuron -szemcsék vízfelvétel útján elfolyósodnak vagy megduzzadnak s a csírázó növény táplálékául szolgálnak. ( Zárványok

Aleuron - Pallas lexikon

(növ.), l. Proteinszemcsék és sikér.