Csillagőszirózsa

Aster Csillagőszirózsa Mirigyes őszirózsa Simalevelű őszirózsa Törpe őszirózsa

Havasi harangláb

Aquilegia hibridek - Kerti harangláb Havasi harangláb

Szívlevelű bőrlevél

Bergenia cordifolia - Örökzöld levelű évelő, napfényen és árnyékban is jól érzi magát. Bergenia crassifolia - Vaskoslevelű bőrlevél

Homokhúr, Arenaria

Tavasszal és nyáron virágzó sziklakerti évelő fajok, némelyikük örökzöld levelű. Teljesen télállók és fagytűrők. Legtöbbjüknek napfényre és homokos talajra van szükségük.
 • Zanót, Cytisus

  Felálló ágú, sűrű vesszejű virágos cserje. A vesszők sötétzöldek, bordásan ötszögletűek. Levelei alul hármasan összetettek, a hajtás csúcsa felé többnyire egyszerűek. Nagy, élénksárga, illatos virágai május-júniusban nyílnak.
 • Selyemakác, Albizia julibrissin virágos fák

  A 18. század óta ismert Amerikában és Európában. Júniustól szeptemberig több hullámban nyílik sokporzós lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, illatos, díszes virágai. Virágzáskor a méhek és a virágport gyüjtő rovarok előszeretettel látogatják mézelő virágait.
 • Törpe gyöngyvirágcserje, Deutzia crenata Nikko

  Japánból származó törpecserje. Vesszői enyhén velten hajlók, sötétzöld levelei finoman fogazottak. Telt fehér illatos virágait május-júniusban tömegesen hozza.
 • Mocsárciprus, Taxodium distichum

  A Mocsárciprus mocsaras, nedves talajokon a szétterülő gyökérzete néha 1 m magasságig is térdszerűen kiemelkedik a talajból (légzőgyökér).
 • Szerb lucfenyő, Picea omorika

  20-30 méteres, feltűnően karcsú koronájú, gyorsan növő fenyő. Szereti a nedvesebb és savanyúbb kémhatású talajokat, de kielégítően fejlődik a szárazabb mészkőtalajokon is. Picea omorika Szerb lucfemyő
 • Fikusz, Gumifa, Ficus

  Közkedvelt szobai dísznövény a fikusz vagy gumifa, Hátsó-Indiából származik, ahol leginkább haszonfaként termelik, ragadós tejnedvét csapolják és gumit gyártanak belőle. Fikusz Gumifa gondozása szaporítása. Szobafikusz Ficus elastica téli gondozás öntözés szellőztetés
 • Japán juhar, Acer palmatum

  Japán juhar - Lombhullató, sűrű koronájú cserje vagy fa. Magassága: 6 méter, Szélessége: 5-6 méter. Tenyeresen összetett, karéjos vagy szeldelt, középzöld levelei ősszel élénk narancssárgára vagy pirosra váltanak. Lilásvörös virágzatát a tavasz közepén hozza.
 • Gyertyavirág, Ceropegia

  Dél-Afrikában, Nyugat-Indiában, a Kanári-szigeteken körülbelül 100 fajta él a szukkulensként viselkedő Ceropegiáknak. Nálunk a kúszó, illetve csüngő növésű Ceropegia woodii ismert, s csak az utóbbi években foglalta el méltó helyét a lakásokban.

Kaukázusi nefelejcs

Brunnera macrophylla - Kaukázusi nefelejcs. Tavasszal virágzó, teljesen télálló falálló szárú évelő

Fűzlevelű ökörszem

Buphthalmum salicifolium - Fűzlevelű ökörszem (sárga réti margitvirág)

Sarkantyúvirág

Centranthus ruber - kárminrózsaszín virágai változó intenzitással tavasztól őszig tömött álernyőkben nyílnak
 • Havasszépe, Azalea, Rhododendron

  A Rhododendron, Azalea kényes növény, de ha életfeltételeiket biztosítjuk, éveken keresztül megörvendeztetnek virágaikkal. Ennnek érdekében a virágzás alatt 12-15 C fok hőmérsékleten tartsuk.
 • Télálló bokorkaktusz, Cylindropuntia imbricata

  Texastól Coloradóig elterjedt gyönyörű növény. Ember magasságúra is megnőhet. Télálló. Sem a hideg, sem a csapadék nem károsítja. Teljes napfényt kedvelő kaktusz, szárazságtűrő.
 • Borostyán, Hedera helix örökzöld talajtakaró növények

  A borostyán a heterofilia klasszikus esete. Az ötkaréjos levelű fiatalkori meddő alak a földön kúszva sűrű, örökzöld gyepet alkot, többnyire árnyékban él. A fák koronájába, sziklára vagy falra léggyökereivel felkapaszkodva fokozatosan alakul át a tojásdad levelű, zömök hajtású időskori alakká.
 • Közönséges jegenyefenyő, Abies alba

  A közönséges jegenyefenyő egy örökzöld, kúpos koronájú fenyő, mely néha 45 méter magasra is nőhet.
 • Hegyi mamutfenyő, Sequoiadendron giganteum

  A Sequoia giganteum - Hegyi mamutfenyő a legnagyobb élő dolog a földön. Hazájában 100 métert is meghaladó, nálunk "csak" 30-40 méteres fenyő.
 • Téli jázmin, Jasminum nudiflorum

  Főleg napos helyen, nedvesebb talajokon érzi igazán jól magát. Kiváló választás lejtős talajokon vagy támfalak, kőfalak, teraszok tetejére ültetve, lugas mellett ágait felkötve ültethetjük.