Megosztás !


Zanót fajtákFelálló ágú, 1-2 méter magas sűrű vesszejű cserje. A vesszők sötétzöldek, bordásan ötszögletűek. Levelei alul hármasan összetettek, a hajtás csúcsa felé többnyire egyszerűek. Nagy, élénksárga, illatos virágai május-júniusban nyílnak.

Hazája: Közép- és Dél-Európa.
Magyarosrszágon Nyugat- és Dél-Dunántúlon, savanyú laza talajon, fenyvesek szélén tenyészik. Igen fényigényes. Dús virágzásával, télen zöld vesszőtömegével nagyon mutatós cserje. Hazánkban csak korlátozott jelentőséggel bír, mivel mészkerülő.

A Cytisus nemzetség szaporítás

Zanót szaporítás - Az alapfajokat magról szaporítják. A hibridek és a különböző fajták zölddugványai nyáron gyökereztethetők. Konténerben kell őket nevelni, mert rosszul tűrik az átültetést.

Fürtös zanót - Cytisus nigricans

Fürtös zanót - Magassága: 0,5-1,5 méter.
Felláló ágú cserje, levelei 3 levélkéjűek, hosszú nyelűek. Aranysárga illatos virágaik végálló fürtökben június-júliusban nyílnak.
Hazája Közép- és Dél-Európa. Nálunk az Alföld kivételével erdőszéleken, bokros területeken, félárnyékban él, többnyire mészmentes talajon. A talaj kémhatása az alkalmazást nem befolyásolja.

Gombos zanót - Cytisus supinus

Gombos zanót - Magassága:0,5-1 méter
Sűrűn ágas, gömbölyded cserje. Hosszú nyelű levelei hármasak. Sárga virágai májustól augusztusig a hajtásvégeken fejecskékben nyílnak.
Hazája Közép- és Dél-Európa. Magyarországon száraz meleg talajú cserjésekben, domboldalakon, napos helyen gyakori. Egész nyáron át virágzik, lombja ősszel sokáig a bokron marad.

Déli zanót - Cytisus sessilifolius

Déli zanót - Magassága: 1-1,5 méter.
Gyors növekedésű, sűrű ágú cserje. Hajtásai eleinte lilásvörösek és kissé hamvasak. Világossárga virágai végálló, laza fürtökben május-júniusban nyílnak. A virágzó hajtásokon a levelek ülők, a többi hajtáson nyelesek. A virágok a hajtások csúcsán fejecskáben nyílnak.

Hazája: mediterrán medence nyugati vidéke.
Közepes igényű faj, főleg mint töltöcserje telepíthető. Normál víz- és tápanyagellátású talajt igényelnek

Korai zanót - Cytisus x praecox

Korai zanót - Magassága: 1-1,5 méter.
Sűrűn ágas, szürkészöld vesszejű cserje. Levelei egyszerűek. Nagy, krémfehér virágai a vesszők teljes hosszában április-májusban nyílank. Színuk lehet még sárga, esetleg pirosló.

Virágzáskor a legszebb, de a legigényesebb Cytisus faj. Jó talajra, párás klímába való. A mészre érzékeny. Fajtaválasztéka Nyugat-európában igen nagy. Nálunk időnként a csontfehér virágú alapfajjal találkozunk, elsősorban házikertekben.
Normál víz- és tápanyagellátású talajt igényelnel.


  • A nyáriorgona 2-3 méteres, gyors növekedésű virágos cserjék, vagy nálunk inkább félcserje. Legjobban napos fekvést szeret. Nagyon alkalmazkodóképes, szinte bármilyen talajon jól érzi magát.
  • A füge a mediterrán térségek sok meleget és fényt kedvelő növénye. Hazánkban 2-3 méteres bokorrá fejlődik. Újjasan karéjos, nagy levelei szépek, illatosak, a nyár végén érő gyümölcsei fínomak.
  • A télizöld fagyal - Ligustrum ovalifolium kiváló sövénynövény, teljes napon vagy félárnyékos helyen is jól érzi magát, a tarka levelű fagyal teljes napsütésben érzi legjobban magát. Kertekben régóta ültetik különböző fajtáit. Jó nyírhatósága és gyors növekedése miatt kedvelt sövény..
  • Az árnyékot jól tűri, jól metszhető, nyírott, magas sövény kialakítására kiválóan alkalmas, a kertépítésben a gyertyánt elsősorban sövényként telepítik. Gyors növekedésű, a metszést és a nedves területeket is jól tűri, árnyékban is jól fejlődő növény.

Kertészeti Webáruház

Vásároljon kényelmesen, nézzen körül áruházas oldalainkon.

Kertészeti webáruház