Magnélküli gyümölcs

Magnélküli gyümölcs parthenocarpia következtében fejlődik. A csíraképes magvak helyett csak magbőröket találunk.

A Magnélküli gyümölcsök lehetnek normális nagyságúak, mint pl. Arabitka körténél, lehetnek szabályosnál kisebbek (Téli aranyparmen) vagy olyanok, amelyek már gyümölcshulláskor lehullanak (legtöbb fajta).

A termesztésben hideg hatására is kaphatunk Magnélküli gyümölcsöket.

Magnélküli gyümölcsöt mesterségesen is előállíthatunk, a virágoknak hormonhatású anyagokkal történő kezelésével, amikor is megtermékenyítés nélküli gyümölcsök képződhetnek.

A körte virágait 4-5 alkalommal a-2-naftoxipropionsav 0,1 %-os tával 3 naponként, az alma virágait fenoxipropionsavval az előzőhöz hasonló módon permetezünk.

A Magnélküli gyümölcs alakja a termékenyülésből származókétól majdnem minden fajtánál eltér és beltartalmi értékük is kisebb. A másodvirágzásra hajlamos körtefajták másodtermése rendszeresen magnélküli, ezért is alaktalan.