Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Pálmák pálma fajták ismertetése

Pálmafélék

(Palmae) Levélkoszorús trópusi fák, többnyire el nem ágazó hengeres törzzsel, melyet rendszerint a lepusztult levelek töve borít. Leveleik ujjasan v. szárnyasan osztottak vagy szeldeltek.
Termésük bogyó, csonthéjas v. makk. Hazájukban némelyek fontos haszonnövények (pl. datolya, kókusz), nálunk üvegházi dísznövények. (- Howea, - Phoenix,
Trachycarpus, Chamaerops, - Livistona)

Pálmák

Mintegy 1200 fajuk ismeretes. A díszítés céljait szolgáló pálmák száma alig 10-12 faj, ezek magvát a kertészetek importálják. A Pálmák-at magvetéssel, a sarjat nevelőket tőosztással szaporítjuk.
A magvakat langyos vízben áztatjuk, homok és fűrészpor keverékével töltött ládákba vetjük, melegen tartjuk. Üzemi termesztésben a magvakat növényasztalra is vetik.
A csírázás időtartama fajonként változik.
A szikleveles palántákat cserépbe ültetjük, vastag melegtalpra kisüllyesztjük, párás üvegházban 30-40 0°-os hőmérsékleten neveljük fel. Gyökérzete hosszú, gyéren elágazó, s mielőtt a cserép alján összegöngyölödve a növényt a cserépből kinyomná, átültetjük nagyobb cserépbe.
Átültetéskor a gyökérzet összegöngyölt részét levágjuk, hogy elágazódjon. Nyáron át a melegtalpon felnevelt és többször átültetett növényeken a fajra jellemző levelek a második, harmadik évben fejlődnek ki. Ekkor edzés után értékesíthetők.
A termesztés első éveiben laza, tápdús, vizet gyorsan áteresztő földkeveréket használunk. Idősebb növények átültetéséhez gyepszintföldből, marhatrágyából, szaruforgácsból állítunk össze kötött földkeveréket. Begyökeresedésük után rendszeresen trágyalével öntözzük őket.
Legelterjedtebb pálmafajok: - Phoenix, - Howea, - Trachycarpus.

Napos és északi fekvésű szobában egyaránt sikerrel nevelhetünk néhány pálma fajtát. Talán valamennyi szobanövény között a pálmák a legmutatósabbak és legszebbek.

Pálma fajták ismertetése

Halfarok pálma (Csalánpálma Diópálma) - Caryota urens
Sziklapálma - Brahea armata
Cunningham pálma - Archontophoenix cunninghamia

Phoenix canariensis

A Kanári szigetekről származó, nagy levélüstököt nevelő növény.
Magvetéssel szaporítjuk. Magja importból szerezhettő be, ami 100 %-ban csíraképes.
A magot laza talajba, 18-20 cm mély ládába vetjük. Karógyökeret nevelő növény. A mély ládára és a késöbbi neveléshez speciális pálmacserépre azért van szükség, hogy a növény természetének megfelelő gyökérzet kialakulhasson.
A 3-4 hónapos magoncokból 2 év alatt 60-80 cm magas, zömök növények fejlődnek. A növények átültetéséhez kötöttebb jellegű talajt alkalmazzunk. A növényvédelem elsősorban a pajzstetű, a pálmatripsz és a takácsatkák elleni védekezésre korlátozódik. Ezek az erőteljesen fejlődő állományt kevésbé támadják.

Phoenix dactylifera - Datolyapálma

Gyümölcsével került be a magja, ami mindig csíraképes, ezért vetik. Nem dísznövény, hanem fontos trópusi gyümölcs.
A Phoenix canariensishez hasonlóan nevelhetjük a Chamaerops humilis, mediterrán eredetű törpe legyezőpálmát, valamint az ugyancsak ujjasan osztott levelű, de törzset nevelő Trachycarpus fortunei fajt, a mediterránban szintén ültetett pálmát.

Az eddig tárgyalt fajok mind nagyméretű dekorációs növények, a szabadba is kihelyezhetők. Télen hideg-, illetve mérsékeltházban teleltethetők. A nagyméretű dekorációs növényeket tölgyfa ládákban neveljük. Kötöttebb jellegű tőzeggel kevert közegben csak 3-4 évenkénti átültetésre van szükség, ha közben a tápanyagot műtrágyaoldatokkal rendszeresen pótoljuk.

Chamaedorea elegans

Mexikóból származó törpe pálma. Többesével neveljük egy cserépben. A 3-4 éves növények már virágoznak. Virágjuk felálló füzérben sárga színű.

Kisebb mennyiségben termesztett ujjasan tagolt levelű fajok a Livistona chilensis - kínai legyezőpálma és a Washingtonia filifera, a kaliforniai legyezőpálma.

Utazók pálmája - Ravenala madagascariensis

Ravenala madagascariensis

Nem igazi pálma. A papagájvirágfélék (Strelitziaceae) családjába tartozó nemzettség egy madagaszkári fajt képvisel. Részben banán, részben pálma.
Törzse pálmához hasonló, összetett, mély zöld fiatal levelei a banánéhoz hasonlítanak.
Csónak alakú virágzati levelei sok apró fehér virágot borít be, amikből ehető magok fejfődnek.

Trópusi, szubtrópusi területeken dísznövényként ültetik egyedi levelei és virágai miatt.
A növény akár 10 méter magas is lehet, levelei pedig 3 méter hosszúak. Homokos és agyagos talajokon egyaránt jól fejlődik, de szereti a nedvességet. Napos helyet kedvel, de amíg fiatal addig árnyékos, félárnyékos helyet szeret.
A téli időszakban, amikor lakásban tartjuk világos helyet keressünk számára. 15 °C hőmérséklet alatt vigyük be melegebb helyre.

Trachycarpus wagnerianus - kenderpálma

Trachycarpus wagnerianus

Származási hely: Kína
Gyönyörű, kis termetű, maximum 4-5 méter magasra növő pálma.
A Trachycarpus fortunei - Kínai kenderpálma egyik változata. A kínai kenderpálmától kisebb, valamint törzse nem sima, hanem nagyon sűrű szövedékű szőrzet borítja.

Sötétzöld, merev levelei 40-60 cm. átmérőjűek.

Hidegtűrése -16-18° C.

"A fiatal példányokkal különféle belső tereket díszíthetünk. Ültetőközegül általában kerti földet használjunk." - idézet
a Pálmák a lakásban c. könyvből
.

Törpe pálma, magassága 1,5 méter.
Származási hely: Kína
Nagyon keresett, igen jól alkalmazkodó, a hideget is jól elviselő, edzett, meglehetősen szép pálma.
Levelei gyakran kékes színűek.
Hidegtűrése -16-18° C.

Növény vásárlás - Webáruház

Go to top of page