Gombás tekercs

GOMBÁS TEKERCSHozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt,
egy diónyi vaj,
5 dl tej,
3 tojás, só;
a mártáshoz:
35 dkg gomba,
egy diónyi vaj,
1 kávéskanál vöröshagyma,
só, bors,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
egy csomó petrezselyem.
A gombás tekercs készítése:
A lisztből a vajjal és a tejjel besamelt főzünk, majd kihűtve, a tojások sárgáját, egy csipet sót és a tojások kemény habbá vert fehérjét adjuk hozzá.
Kizsírozott, kilisztezett tepsibe ujjnyi vastagon beleöntjük, mérsékelt tűznél megsütjük, akár a piskótatésztát, de nem szárítjuk ki túlságosan.
Közben a gombát megtisztítjuk és fölszeleteljük, a vajban vagy zsírban a reszelt vöröshagymával együtt megpároljuk, sóval, törött borssal ízesítjük, és addig pároljuk, míg a saját levét el nem főtte.
Ekkor a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
A kisült tésztát forró tálra borítjuk, rásimítjuk a sűrű gombamártást, összetekerjük, és megöntözzük olvasztott vajjal.

   Gombás tojáslepény    Gombás vesepecsenye