Csáki rostélyos - Marhahúsos ételek

  • Frissítve: 2023-09-02  

Csáki rostélyos hozzávalók:
70 dkg marhahús, rostélyos,
3 dkg só,
15 dkg zsír,
20 dkg vöröshagyma,
2 dkg paradicsompüré,
40-50 dkg lecsó (idényben 35 dkg zöldpaprika és 20 dkg paradicsom),
5 tojás,
10 dkg füstölt szalonna,
4 dl tejföl,
3 dkg liszt,
1 dkg pirospaprika,
1 g törött bors.

Csáki rostélyos készítése :

A rostélyosokat egyenletes vastagságúra szeleteljük. Kissé vékonyabbra kiveregetjük, ügyelve arra, hogy ne lyukadjanak át. Megsózzuk, megborsozzuk.

Az apróra vágott szalonnát félig megpirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát; egy kicsit pirítjuk vele, s beletesszük a kisebb darabokra vágott zöldpaprikát.

Ezzel is pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Megsózzuk, és mint a lecsót, állandó keverés mellett készre pirítjuk. (Télen kész lecsóval ízesítjük.)

Ezután ráöntjük az elhabart tojásokat, és addig tartjuk a tűzön, amíg besűrűsödik. A rostélyosokat kiterítjük, a tölteléket egyenletesen elosztjuk és elkenjük rajtuk, majd piskótatekercshez hasonlóan feltekerjük őket. Vékony zsineggel ún. hurkolókötéssel kötözzük.

A felgöngyölt rostélyosokat megsózzuk, lisztbe forgatjuk, és felhevített zsírban mindkét oldalukat elősütjük; átszedjük egy megfelelő nagyságú lábosba és lefedjük. Majd a zsírban apróra vágott hagymát fonnyasztunk meg, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és egy kevés vízzel fölengedjük. Megsózzuk, és ráöntjük a rostélyosokra.

Fedő alatt, mérsékelt tűzön, rövid lében pároljuk. Ha félpuha, egy kevés paradicsomot és zöldpaprikát (télen lecsót) adunk hozzá.

Amikor majdnem puha, a rostélyosokat kiszedjük a levükből, a zsineget lefejtjük róluk. A levet tejfölös habarással besűrítjük, ízesítjük.

A rostélyosokat ferdén szeleteljük, és visszarakjuk a mártásba. Vajas galuskát adunk hozzá.