Bújtatott gomba

BÚJTATOTT GOMBA, Hozzávalók:

20 dkg rizs,
40 dkg gomba,
1 fej hagyma,
6 dkg vaj vagy 3 evőkanál olaj,
só, bors, rozmaring, majoránna, Vegeta,
egy csomó petrezselyem,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 evőkanál liszt,
1 dl tej,
1 dl tejföl,
4 tojás,
5 dkg sajt.

A bújtatott gomba elkészítése

Két evőkanál olajban vagy 3 dkg vajban megfuttatunk egy kiskanál reszelt vöröshagymát, ha már üveges, beletesszük a rizst, 1-2 percig pirítjuk, majd kétszer annyi vízzel öntjük le, mint amennyi helyet az edényben a rizs elfoglal.

Egy púpozott evőkanál Vegetával, egy kevés vágott petrezselyemmel, majoránnával ízesítjük, és beledobunk egy cső zöldpaprikát meg egy fej kettévágott paradicsomot.

(A két utóbbit tálalás előtt kidobjuk belőle.)
Lefedjük, felforraljuk. Levesszük a tűzről, és anélkül, hogy a fedőt levennénk róla, dupla konyharuhával letakarjuk.

Két óra hosszat állni hagyjuk, ezalatt a rizs magába szívja a levet, és jól megpuhul. (De párolhatjuk a szokásos módon is.)
A gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk.

Egy evőkanál olajban vagy egy kiskanál zsírban megpirítunk egy kevés reszelt vöröshagymát, megforgatjuk rajta a gombát, sóval, törött borssal meg egy kis ágacska rozmaringgal ízesítjük, és addig pároljuk, míg a gomba a saját levét el nem főtte.

Ekkor meghintjük egy csapott evőkanál liszttel, fölengedjük a tejjel, és sűrűre forralva, a tűzről levesszük. Belekeverjük a tejfölt és a nagy kockákra vágott kemény tojást.

A rizs felét mély tűzálló tálba terítjük, rásimítjuk a gombás tojást, befedjük a maradék rizzsel, meghintjük 5 dkg reszelt sajttal, és a sütőben csak addig sütjük, míg a tetején a sajt meg nem olvadt.

   Csirke gombával    Fogarasi gombás rostélyos