Utóérlelés

Frissítve: 2019-09-10       Uborka termesztés     Ugar     Ültetés     Ültető fúró     Ürmös bor     Üszögbetegségek     Üszöggombák

Utóérlelés a nem teljesen érett állapotban leszedett gyümölcsök mesterséges kezeléssel gyorsított beérlelése a fogyasztásra érettség állapotára.

Zöldségtermesztésben a korai-paradicsom beérésének gyorsítására magas hőmérsékletet (20-25 C°) és etilén gázt (1 : 2000 hígításban), oxigént (70-75%) használnak.

A fagyok előtt zölden leszedett paradicsom Utóérlelése száraz körülmények között (rothadás megakadályozása) és ugyancsak magas Hőmérsékleten történhet.

A gyümölcstermesztésben előfordul az alma Utóérlelése az ún, izzasztás útján. Ismeretes a szállít- hatóság fokozása érdekében félérett állapotban szedett őszi- barack , körte Utóérlelése (hőmérsékletszabályozás és etiléngáz kezelés), amely szállítás alatt vagy után történhet.

Utóérlelés