Üszögbetegségek üszög gombák

Frissítve: 2023-12-22  

Kultúr- és gyomnövényeinken az üszög gombák (Ustilaginales) által okozott gazdaságilag rendkívül jelentős betegségek.

Nevük onnan ered, hogy a fertőzött növény meghatározott szervén barnásfekete spóratömeg fejlődik, amitől e szervek olyanok, mintha elszenesedtek, elüszkösödtek volna.
Az üszögspórák a növény különböző szervére kerülve kedvező csírázási adottságok esetén redukciós magosztódás közbejöttével csíratömlőt (promicélium) hajtanak.

A promicélium sejtjei vagy a belőlük fejlődött micélium sejtjei (Ustilago tritici, U. nuda), illetve a keletkezett sporidiumok (Ustilago hordei, Tilletia foetida) párosodnak. A párosodás mindig két, nemileg eltérő sejt v. sporidium között megy végbe.

A két sejtmagú fertőzőképes csíramicélium v. sporidium a gazdanövény csíráját, virágját v. hajtását fertőzi, és v. helyi (lokális) fertőzést okoz (Ustilago maydis), v. a gomba a növényen végignőve a magházban (Tilletia foetida), portokban (Ustilago dianthorum Liro), szárrészben (Ustilago grandis) v. levélben (--> Enthyloma fuscum) fejleszti ki spóratömegét.
A spórák barnák, gömbölyűek, faluk vastag, felületük sima, szemölcsös v. recés. Az Ustilaginaceae család fajainak spórái négysejtű promicéliummal csíráznak, és mindegyik sejtjének felső részén sporidium, néha micélium képződik. A Tilletiaccae fajainál a promicélium egysejtű, és a sporidiumok a csúcsán koszorúszerűen képződnek.

Üszög betegségek