Termőképesség

Frissítve: 2021-07-14       Termőre fordulás     Termőréteg     Terpének     Tetőkert     Tél     Télállóság     Téli arany parmen

A termesztett növények legfontosabb tulajdonsága a nagy Termőképesség. Genetikai-élettani alapjaiban és megnyilvánulásaiban is igen bonyolutl összetett sajátság; a növény valamennyi élettani funkciójának szintézise.

Különbséget kell tenni aktuális termés (valamely fajta adott évben, adott feltételek között elért termése) és Termőképesség között. Ez utóbbi a genotípusosan megalapozott maximális lehetőséget, az elméleti határt jelzi, amelyet valamely fajta optimális feltételek között termésben elérhet.

A Termőképesség rendszerint lényegesen nagyobb, mint az aktuális termés, a különbség eltüntetése az agrotechnika feladata. A Termőképesség csakis több, legalább 3 éves szántóföldi összehasonlító kísérlettel bírálható el, ezt semmiféle közvetett módszer nem helyettesítheti. A kísérleteket célszerű eltérő természeti adottságok és különböző agrotechnikai feltételek között beállítani.