Tél

Frissítve: 2021-07-14  

Tél a leghidegebb évszakunk, a legkisebb delelési magassággal (Bp. dec. 22. 19`), A csillagászati Tél december 22 - március 21-ig, a meteorológiai Tél december 1 - február 28-ig tart. A Tél folyamán a napi középHőmérséklet átlaga 3 fokról -2 fokig süllyed, majd újra 3 fokra emelkedik.

Az átlagos csapadékmennyiség 100 mm körül van.

Tél - Pallas lexikon

Tél az ősz s tavasz közé eső évszak, csillagászatilag a legrövidebb naptól az arra következő napéjegyenlőségig terjedő idő; tehát az északi féltekén a téli napfordulattól (dec. 21-22.) a tavaszi napéjegyenlőségig (márc. 20-21.), vagyis addig tart, mig a Nap középpontja a baktérítőtől, legnagyobb déli deklinációjából egy egyenlítőig jut.

A déli féltekén ellenkezőleg, a mi nyarunknak megfelelően a tél a nyári napfordulattól (jun. 21.) az őszi napéjegyenlőségig (szept. 22-23.) tart, vagyis mig a Nap a ráktérítőről, legnagyobb északi deklinációjából az egyenlítőig halad.

Az északi félteke tele ennélfogva egy-két nappal rövidebb, mint a délié, minek oka az, hogy a Föld a mi őszünk és telünk alatt pályájának a Naphoz közelebb eső részét futja be, tehát Kepler második törvénye szerint gyorsabban halad, mint tavasszal és nyáron. Meteorologiai tekintetben a dec.-febr. hónapokat számítjuk az északi, junius-augusztus hónapokat a déli félgömbön téli hónapoknak; a legnagyobb hideg azonban nem a Nap legmélyebb állásakor, a legrövidebb napon, hanem körülbelül egy hónap mulva áll be.

Nálunk január a leghidegebb hónap és gyakori a fekete karácsony, minek oka az, hogy a Föld hősugárzása folytán való kihűlés és a napsugarak által való felmelegítés közt csak lassankint áll be az egyensúly.