Talajvizsgálat

Valamely terület talajviszonyai egyrészt helyszíni megfigyelésekkel és vizsgálatokkal (helyszíni talajfelvételek és vizsgálat), másrészt laboratóriumi vizsgálatok alapján ismerhetők meg. A Talajvizsgálatok célja különböző lehet, mezőgazdasági, kertgazdasági, erdőgazdasági, kultúrtechnikai, építészeti stb.

A talaj laboratóriumi vizsgálati irányai három nagy csoportra oszthatók:

  • 1) fizikai
  • 2) kémiai
  • 3) biológiai vizsgálatára.

A talaj fizikai tulajdonságainak vizsgálatához tartoznak pl. a talaj mechanikai összetételének, kötöttségének, szerkezetének, fajsúlyának, vízátersztő képességének, nedvességtartalmának, levegő- és hőgazdálkodási adatainak stb. meghatározása.

A talaj kémiai vizsgálatához tartozik pl. a talaj kémhatásának, mészállapotának, humusztartalmának, valamint növényi tápanyag-tartalmának meghatározása és egyéb speciális talajkémiai vizsgálatok.

Különleges talajkémiai vizsgálatok pl. a talaj szóda- (fenoftalein-lúgosság) és összes sótartalmának meghatározása.

A talajbiológiai vizsgálatokkal a talajban élő baktériumok, gombák, protozoák, valamint egyéb mikró- és mezoszervezetek minőségi és mennyiségi meghatározását, valamint életfunkcióik és bomlási termékeik meghatározását végzik. A mezőgazdasági Talajvizsgálat-i eredményeket a fejlett mezőgazdaság felhasználja a terméseredmények növelésére.