Szelekció

Frissítve: 2019-09-10       Szemzés     Szemzőhajtás     Szenna levél     Szentjánoskenyér fa     Szerbtövis     Szerecsendió

Szelekció (kiválasztás, kiválogatás). A növénynemesítés legrégibb és ma is egyik legfontosabb módszere. Szelekció-nál a változatos formákkal rendelkező alapanyagokból kiválasztjuk és tisztán tenyésztve tovább szaporítjuk a termesztési célnak legjobban megfelelő tulajdonsággal rendelkező növényegyedeket, ún. anyatöveket, vagy eliteket. A Szelekció lényegét, formáját irányát és módját tekintve különböző lehet. Természetes Szelekció-nál a körülményekhez, feltételekhez legjobban alkalmazkodott egyedek maradnak fenn, és szaporodnak el, míg a kevésbé alkalmazkodók kipusztulnak.

Mesterséges és pozitív Szelekció-nál az ember a gazdasági céljainak legjobban megfelelő egyedeket választja ki és szaporítja tovább, míg negatív Szelekció-é a nem megfelelő egyedeket távolítjuk el az állományból. Tömeg-Szelekció-nál a kiválasztott egyedek magutódjait összekeverve együttesen szaporítjuk.

Egyedkiválasztásnál az elitnövények magutódjait elitenként elkülönítve külön-külön parcellákban visszük tovább. A növények szaporodásbiológiájától függően különbség van az ön- és idegenmegporzó növények, a klónok, az egy- és többéves, valamint évelő (gyümölcs, szőlő) növények Szelekció-ja között is. A mai modern növénynemesítés a tudományos biológiai alapokon nyugvó, egzakt laboratóriumi vizsgálatokkal és szántóföldi kísérletekkel egybekötött, módszeres és rendszeres Szelekció-t alkalmazza.

Szelekció