Rezeda

Reseda (rezeda, Resedaceae). Ismert dísz- és gyomnövények. A Reseda lutea, vadrezeda évelő vagy kétéves, terpedten ágas, 30-60 cm magas gyomnövény.

Alsó levelei épek,, hosszúkás ék alakúak, a felsők kétszeresen háromosztatúak vagy szárnyasan szeldeltek. Meszes lösz és homoktalajokon, szántókon, parlagokon, utak szélén, cserjésekben igen gyakori. Földbeli száraiból a kapálások után újra hajt és őszig a kapásokban is magot érlel. Írtása a tarlóhántás többszöri megismétlésével, nyárutói kapálással és hormonos vegyszerekkel való permetezéssel történik.

A Reseda phyteuma, termept rezeda egyéves, a parlagi rezedához hasonló, fehér virágú apróbb növény. A Duna-Tisza köze, a Középhegység és Dunántúl nagy részén, meszes, száraz talajokon, szántóföldeken, parlagokon, legelőkön, törmelékes hegyoldalakon elég gyakori növény. Tarlókon és kapásokban érlel magot. Ugyanúgy védekezünk ellene.

A Reseda luteola, festő rezeda kétéves, mereven felálló szárú, 50-150 cm hosszú növény, hosszúkás vagy szálas-lándzsás, ép szélű levelekkel. Világossárga virágai hosszú, dús virágú füzérekben állnak a hajtások csúcsán. Nedves ártereken, parlagokon, feltört legelőkön, törmelékes helyeken az egész országban megterem. Magérlelését akadályozzuk meg gyomírtással.

A Reseda odorata kedvelt régi dísznövény. Hazája É-Afrika, 15-60 cm magas. Július-szeptember-ben végálló fürtben hozza zöldessárga virágait. A portokok barnáspirosak vagy aranysárgák, virágzáskor a virágból kinyúlnak. Kellemes illata miatt házi kertekbe ültetik és cserepesen is értékesítik. Áprilisban állandó helyére vetik. Cserepes értékesítéskor júliusban vetik a magvakat, ezek október-novemberben virágoznak, az augusztusi vetés december-januárban virágzik. Tápdús földben, világos hidegházban fejlődnek szépen.

Reseda (Rezeda)