Orchidea, Orchideák

Frissítve: 2023-12-22       Öregedés

Orchidea, Orchideák

Orchideák. 20.000-nél több fajuk az egész földkerekségen előfordul. Megkülönböztetünk meleg, mérsékelt, hidegházi és szabadföldi Orcideákat.

Szaporításuk magról, tőosztással, sarjakról és dugványozással lehetséges. Előfordulásuk szerint talajlakó és epifita Orchidea fajtákat különböztetünk meg.

A trópusokról gyűjtők, az ún. orchidea vadászok szállítják a vadon begyűjtött növényeket. A kereskedőknek új fajták, hibridek kitenyésztése és szaporítása a fő céljuk. Az Orhideák terméseinek 7-18 hónap szükséges a megérésig, egy-egy magtok több millió magot tartalmazhat.

Az orchidea magvak csíráztatását és a megtermékenyítés módszereit először 1904-ben a francia Noel Bernhardt ismertette. Prof. Burgeff az orchidea magvak csírázási feltételeit kutatta és kitenyésztette a szimbionta gombákat. Ezeket izolált üvegtubusokban előkészített tápoldatra (agar-agar) oltják, a magvakat erre vetik.

Az amerikai Knudson egyszerűsítette a magvak csíráztatását, ő tápoldatra veti a magvakat.

A melegházban elhelyezett magvetésekből a kikelés után 6-12 hónappal cserepekbe Sphagnum- Osmunda-Polypodium vagdalékba tüzdelik a növényeket. Többszöri áttüzdelés után egyenként kis cserepekbe ültetik.

A tenyésztés fontos feltételei: figyelembe kell venni az orchidea fajok vagy fajták hőmérséklet és fényigényeit. Az öntözésnél mészmentes vizet használnak és a talaj pHértékét 4-5 között tartják.

Figyelembe kell venni a növények nyugalmi időszakát. Az ültetéshez felhasznált cserepek inkább laposak legyenek vagy epifitáknál erre a célra léckosarakat használunk.

Keményen ültetünk. Átültetéskor, melyet rendszerint a virágzás után végeznek, a régi elvirágzott pseudo bulbákat eltávolítják.

Az átültetés kb. háromévenként történjen. Amikor a cserép vagy kosár már megtelt új hajtásokkal, tőosztással szaporíthatjuk.

A tenyésztésben elsősorban magról nevelt növények jönnek számításba. Jól szellőztethető és árnyékolható üvegházakban nevelhetők.

Ma már az orchideákat nagyüzemi módszerekkel termesztik, és tömegben állíthatunk elő tartós vágott virágot adó fajtákat és hibrideket, melyek az év minden szakában, de különösen ősztől tavaszig nyílnak.

Broméliák - ismertetés >>>

Orchidea