Növények elterjedése

Növények elterjedése. Gyakorlatilag csak növénytársulásokróI beszélhetünk, mert a növények magányosan alig fordulnak elő.

A társulások terjedése többféleképp történhet a társulás típusa szerint. A zárt növénytársulásokban élő fajok rendszerint frontálisan terjednek, a többiek magános pionírok (előörsök) útján. A terjedés módja mindkét esetben a növény jellemző szaporodásmódjától függ. Termesztett növényeink zöme magvai, pontosabban termése segítségével szaporodik, amelyet rendszerint valamely külső tényező segít eljutni a távolabbi helyekre.

A leggyakoribb közvetítő tényezők: a víz (hydrochoria), a szél (anemochoria), az állatvilág (zoochoria) és az ember (anthropochoria). Termesztett növényeink vonatkozásában ez a leggyakoribb.

Ritkábban előfordul még, hogy a növény önerejével terjeszti (parittyázza) messzebbre termését (dinamochoria). Így terjednek pl. a hüvelyesek. A nem folyamatos elterjedés magyarázható a polytopia jelenségével is. Ez azt jelenti, hogy valamely faj más-más ponton is kialakulhatott, hasonló környezeti hatások következtében.

A polytopiának azonban gyakorlatilag inkább a fajon belüli ökotípusok kialakulásában van nagyobb szerepe, ill. gyakorlatilag inkább csak ily vonatkozásban van jelentősége.

Edényes-növények
Ernyővirágzat
Havasi-növények
Húsevő növények
Illóolaj növények
Kétéves növények
Korhadéklakó növények
Kúszó növények
Lombhullató növények
Mézelő növények
Nitrogénkedvelő növények
Növények elterjedése
Növények fényigénye
Növények hőigénye
Növények kiválasztó rendszere
Növények kultúrába vétele
Növények mozgása
Növények nedvességigénye
Növények nevelése
Növények nyugalmi állapota
Növények párologtatása
Növények szaporodása
Növények téli színeződése
Növények vízháztartása
Növények vízigénye

Növények elterjedése