Magház

magház

Magház (ovarium). A Magház a termőnek alsó duzzadt, belül üreges, zárt része, mely a termőlevél vagy termőlevelek összenövéséből jön létre, és a magkezdeményeket tartalmazza.

Az egy termőlevélből (monocarpicus és apocarpicus gynoeceumból; termőtáj) alakult egytagú (monomer) magház belül rednszerint együregű.

Két vagy több termőlevél (syncarpicus gynoceum) összenövéséből többtagú Magház (polymer) keletkezik. Ez is lehet együregű, de gyakran többüregű vagy többrekeszű, vagy kamrás haránt falakkal elválasztva.

A Magház állása a többi virágrészhez viszonyítva háromféle lehet: felső, közép- és alsó állású.

Leggyakoribb a felső állású Magház. Ennél a vacok domború, a virág csúcsán van a termő, a többi virágrész pedig mind alatta helyezkedik el (hypogyn virág).

Közép állású Magháznál a vacok homorúan bemélyedt (tányér alakú), a magház a vacok közepén áll, a többi virágrész pedig a magházzal egy magasságban, a vacok peremén van (perigyn virág, pl. kökény).

Alsó állású Magháznál a vacok erősen bemélyedt (sokszor palack alakú), a magházat teljesen körülveszi; a többi virágrész (csésze, párta, porzók) a magház feletti peremről ered (epigyn virág, pl. alma, uborka, ribiszke, hóvirág).

Magház