Kert Díszkert - Kertészeti lexikon

Kert. A szó eredete szerint olyan elkerített vagy elkülönített hely, ahol növényeket ápolnak. Ez a meghatározás ma is érvényes, akár gazdasági célra haszonkertként, akár egészségügyi vagy esztétikai rendeltetéssel magán, vagy közületként létesítik a Kertet.

A Kert mint fogalom az elkülönítésen kívül a növényegyedekkel való behatóbb foglalkozást is magába foglalja, mind a létesítést, mind a karbantartást illetőleg. Szűkebb értelemben elkülönítjük a park fogalmától, amely nagyobb kiterjedésű, s főként fákkal és cserjékkel szabályos építészeti vagy festői tájképi formákkal kialakított Kert-et jelent.

A Kert létesítése ipari jellegű tevékenység, Kertépítés.
A gyakorlatban főként díszkertek, közületi zöldterületek létesítését értik rajta. Egyesíti a lényeget jelentő kertészeti jellegű munkákat az inkább járulékos, szorosabb értelemben vett építő (főként mély- és némileg magasépítő) munkával.

Fontosabb munkarészletei: tereprendezés, vízvezeték és csatornaépítés, talajmegmunkálás, útépítés, lépcsők, támfalak építése, fák, cserjék, virágok ültetése, gyepvetés.