Ivaros szaporodás

  • Frissítve: 2023-09-18       Ivarsejt

Ivaros szaporodás (generatív szaporodás, szexuális szaporodás) esetén az utódok két különbözőképpen differenciálódott ivarsejt (hím és női gaméta) egyesülése (megtermékenyülés) útján jönnek létre. Ivarosan szaporodik a legtöbb magasabb rendű állat és növény.

Az Ivaros szaporodás folyamata a kromoszómák párosodásán kívül több olyan változást mutat, amely az Ivaros szaporodás folyamatát mint anyagcsere-folyamatot jellemzi, és ez az egyesülő részecskék bonyolult élettani-biokémiai kölcsönhatásában jelentkezik.

O. Warburg megállapította, hogy megtermékenyülés után a zigóta pH-ja egyes állatfajoknál az Ivaros szaporodás során emelkedést, másoknál csökkenést mutatott.

E. A. Britikov a pollen és a bibe biokémiai sajátságaiban (pH, izoelektromos pont, redoxpotenciál stb.), légzési intenzitásában mutatott ki különbségeket, és kimutatta ezekben a jellegekben a megtermékenyülés során bekövetkező változásokat is.
Ma még az Ivaros szaporodás során lejátszódó anyagcsere folyamatokról viszonylag keveset tudunk, és kevéssé ismerjük hatásukat az utódok öröklődésére, befolyásolásuknak lehetőségeit és módszereit.

A legújabb kutatások. különösen pedig a sejtélettani és biokémiai kutatások számos olyan eredményt hoztak, amelyek jelentősen kiterjesztik ismereteinket.

Ivaros szaporodás