Lexikon címszavak H

Hengerezés

Hengerezés tömörítő és részben egyengető munkát végző talajművelési eljárás. A tömörítés mértéke a henger súlyától, tagoltságától, nyomófelületének kiképzésétől, átmérőjétől, menetsebességétől és a talaj állapotától függ. A sima henger csak lefelé, a gyűrűs henger oldalirányban is tömörít.

A hengerezés hatására csökken a talaj hézagtérfogata és növekszikrelatív víztartalma. Rögös talaj lezárásával csökken a talaj. ban levő víz elpárolgásának lehetősége. így segíti elő a hengerezés a száraz talajba vetett mag csírázását, ill. akadályozza meg a megművelt talaj kiszáradását.

Tavaszi, nedves talajállapotban végzett hengerezés a talaj szerkezetére káros. A hengerezés a rögös szántás szétaprózását, a talajkéreg megsemmisítését is elvégzi. Gyeptöréskor, istálló- és zöldtrágya alászántásakor megszünteti az üregeket.

A vetés előtti Hengerezés a sekély magtakarás lehetőségét biztosítja.
A hengerezést magágynyitásra, a növény ápolásban pedig a felfagyott őszi vetések visszanyomására, a túl buja vetsek fejlődésben való vissza vetésére is alkalmazzák.
Futóhomok és kotus talajok szélokozta mozgásának csökkentésére is használják a hengert. Cserepesedésre hajlamos talajokon hengerezés után a talaj felszínét sekélyen porhanyítani kell (pl. seprűboronával).

A Hengerezést nedves talajon, ahol a henger előtt a föld gyűrődik, kerülni kell, mert ott a talaj szerkezetében jóvátehetetlen kárt okozunk.

Hengerezés