Csávázás

csávázás

Frissítve: 2018-11-23     Csemegebor

Csávázás Vegyszeres vagy hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt, ill. belsejében levő kórokozók elpusztítására.

A csávázásnak több módja ismeretes. A vegyszeres csávázás lehet nedves, valamint száraz (por-) Csávázás Hőhatáson alapul a melegvizes Csávázás

Nálunk egyik legismertebb Csávázási módszer a Linhart-féle kosaras

A nedves csávázószer előírt töménységű oldatát nagyobb (1-2 hl) faedényben készítjük el.

A vetőmag ból kb. 25 kg-nyit mérünk zsákvászonnal bélelt fűzfa-kosárba.

A kosarat a csávázó-oldatba helyezzük, többszöri átkeveréssel biztosítjuk, hogy az oldat a vetőmagot teljes egészében jól benedvesítse.

A folyadék felszínére kerülő léha szemeket, lyukas kanállal le kell merni.

A csávázási idő letelte után a kosarat kiemeljük, a csávázó-oldatot visszafolyatjuk és a magot ponyvára vagy a magtár előzetesen fertőtlenített padlójára tenyérnyi vastag rétegben kiterítjük és megszárítjuk. Nagyüzemekben ma már a csávázást csávázó gépekkel végzik.

Csávázás - Pallas lexikon

Csávázás a fémek felületének kémiai tisztítása. A tárgyra tapadt olajat vagy zsirt feloldjuk, vagy elszappanosítjuk.

A kisebb és finomabb tárgyakat éterbe, benzinbe vagy más jó zsiradékoldó anyagba, például petroleuméterbe mártjuk s ezután vizzel leöblítjük.

A nagyobb és durvább tárgyakat, különösen akkor, ha bizonyos fokig melegíthetők (réz, sárgaréz, bronz, vas, ezüst), 1 rész marónátron és 10 rész viz oldatában főzzük, ekkor a zsiradék elszappanosodik.

Mivel az erős lúgok az ónt és cinket megtámadják, ezeknek zsirtalanítására 1 rész hamuzsir vagy szóda és 10 rész viz meleg oldatát használjuk. A főzés 1/4-1/2 óráig tart.

A kivett tárgyakat vizzel leöblítjük és viz, maró mész és iszapolt kréta keverékével megtisztítjuk. A tárgy zsiradéktól mentes, ha vizbe mártva, felszinén szigetek nem keletkeznek.

A csávázás másik célja a tárgy felületén levő oxidréteg eltávolítása.

A Gabona vetőmagjának a vetés előtti beáztatását valaminő olyan folyadékba, amely az üszögspórákat elöli (Kénsav, rézgálicoldat), nevezik a gazdák csávázásnak.