Botanikus kert

botanikus kert

Frissítve: 2021-07-14       Botrytis

Botanikus kert (füvészkert) rendezett, élő növénygyűjtemény, egyrészt az egyetemi, iskolai oktatás, tudományos tanulmányozás, másrészt az általános ismeretterjesztés céljaira.

A Botanikus kert -ek morfológiai, ökológiai, rendszertani, növényföldrajzi és szociológiai stb. elvek alapján létesíthetők, illetve tagolhatók.

Gyakran botanikai múzeum, haszonnövény-gyűjtemény és különböző növényházak tartoznak hozzájuk. Egy részük felsőoktatási intézményekhez kapcsolódik, más részük önálló intézmény.

Az első Botanikus kert-ek Salernoban (1309) és Velencében (1333) létesültek. Magyarországon az első növénygyűjtemények a XVII.-XVIII. sz.-ban keletkeztek. (Pozsonyban a Pozsonyi érsekkert, Heindl gyógyszerész kertje, a cseklészi kert).

Az első oktatási célra rendelt Botanikus kert a nagyszombati egyetem mellett létesítették (1770). A Budára helyezett egyetem mellett Winterl Jakab létesített Botanikus kert-et. Ezt áthelyezték a Krisztina-városba, majd Pestre a Hatvani utcába és innen a Múzeum körútra (1810). Jelentősebb hazai Botanikus kert-ek Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Sopronban, Szarvason, Vácrátóton stb. találhatók.