Békaszőlő

békaszőlő

Frissítve: 2023-09-18       Békák

Békaszőlő ( Potamogeton, Potamogetonaceae ). Az egész földkerekségen elterjedt, évelő vízi gyom, ill. dísznövények, melyek vagy a vízben lebegnek, és csak víz alatti leveleik vannak, v. víz alatti és a víz felszínén úszó levelekkel rendelkeznek.

Talajban gyökerezők, de a hullámverés által leszakítva lebegve is megélnek. Virágtakaró nélküli vagy egyszerű virágtakarójú virágaik füzérvirágzatban a víz felszínére jönnek és a szél által porzódnak be.

A nálunk élő sokféle Békaszőlő közül gyakoriak és káros gyomok lehetnek a következő -:
A bodros békaszőlő (P. crispus L.), az üveglevelű Békaszőlő(P. lucens L.), a felemáslevelű Békaszőlő (P. gramineus L.), a fésűs Békaszőlő (P. pectinatus L.).

A Békaszőlő-fajok halastavakban és rizsföldeken kellemetlen, nagy tömegű növények.

Dísznövényként ültethető, medencék, akváriumok betelepítésére alkalmasak: az úszó B. (Potamogeton natans L.) kerek levelei a víz színén úsznak; a P. perfoliatus L. szárölelő levelekkel a leggyakoribb balatoni Hínár.

A békeszőlő dugványozással és áttelelő rügyekkel szaporíthatók.

Úszó békaszőlő

  • Vizinövények ismertetése

    Békaszőlőfélék

    (Potamogetonaceae, Zosteraceae). Egyszikű növénycsalád. Legnagyobbrészt vízben alámerülten élő növények tartoznak ide, változó v. örvös levelekkel, virágtakaró nélküli v. zöld leplű szélporozta virágokkal.

    A Potamogeton nemzetség fajai vizeink gyakori növényei.

    A Potamogeton pectinatus ssp. balatonicus bennszülött. Gyakran csatornákban is megtelepszenek. Vízi gyomnövények)