Ánizs

ánizs

Frissítve: 2023-09-18  

   Antibiotikum    Anyarozs

Ánizs (növ.), Anisum Plin., Pimpinella Anisum L., ernyősvirágú növény, más Pimpinelláktól szőrös gyümölcse különbözteti meg.

Egyiptomban honos, de Németországban gyakran termesztett . Már a régiek is kedvelték. Sajátságos kellemes illatú és édes zamatos-ízü gyümölcsében (semen anisi vulgaris) gyanta, cukor, különösen pedig elpárolgó olaj van (oleum anisi), s mell- és gyomorbetegségek ellen hasznos orvosság.

Az ánizs olajat cukorra csepegtetik (elaeosaccharum anisi) vagy pedig mandola-olajjal vegyítve adják. Külsőleg a bogarak elhárítására is használják. Ánizs magvat tesznek továbbá kellemes fűszerül a kenyérbe, sütemények be, az Ánizs-pogácsába, italba; a mannheimi viznek nevezett liqueurnek és anisettenek főalkotó része az Ánizs - Anizs helyett más magvat például koriandromot is használnak, a kereskedésben pedig a bürök mérges magvával is hamisítják, s ezen az úton már többször mérgezés történt.

Az ánizs átmetszete fül alakú, a büröké pedig vesealakú, ezenkivül a bürök kopasz gyümölcsének bordái csipkés-bodrosak, az Ánizs gyümölcse szőrös és bordái fonalal akúak.

Tavasszal vetik, művelése megegyezik a köményével: Termése kh.-kint 3-5 q. mag, 10-15 q. szalma, mely takarmányozásra is használható. Egy hl. mag súlya 34-38 kg.
A magot orvosság gyanánt a gyermekek bélpuffadásának oszlatására, a vizelet és tejelválasztás fokozására használják s gyakran adják, mint elősegítő szert köptető orvosságokhoz is; a nőknél állítólag növeli a hószámvérzést. Használják még fűszerül és pálinkakészítésre is.