Ablaktálás összenövesztés Oltási mód

ablaktálás, összenövesztés, oltási mód

Frissítve: 2018-11-10

Ablaktálás - Olyan oltási mód, amelynél az összeillesztett nemest és az Alanyt egyaránt hagyjuk növekedni a saját gyökerén addig, amíg azok helyén össze nem forrnak, ezután a nemes gyökere és az alany lombja közötti kapcsolatot megszüntetjük.

Fák ablaktálásánál az edényben nevelt alanyt föl kell emelni a nemes fa lombja közé.

Ablaktálás - Pallas lexikon

(összeforrasztás), a gyümölcsfáké. A gyümölcsfák nemesítésének egyik módja, amely valamennyi gyümölcsfánál alkalmazható ugyan, de rendesen csak akkor alkalmazzák, ha valamely Gyümölcsfánál egyéb nemesítés nehezen fogamzik, például a fekete szedernél (Morus nigra), továbbá a diófánál.

Az Ablaktálást nagyon jól lehet használni a különféle alaku gyümölcsfák kifoltozására is; ott, ahol valamely ág hiányzik, a fa egyéb fölösleges hajtásai közül egyet odahajlítunk s vele összeforrasztjuk.

Az Ablaktálás-t lehet már levelét elhullatott gallyal, azonkivül zöld gallyal is eszközölni. Lényegesen eltér a nemesítés e módja a többitől azáltal, hogy ennél a nemes gally összefüggésben marad az anyanövénnyel s ettől csupán hozzáhajlíttatik a benemesítendő anyatőhöz, s az elválasztás csak a teljes összeforradás után (néha 2 év múlva) eszközöltetik.

Levelét elhullatott gallyal az ablaktálást kora tavasszal, mielőtt a növény nedvkeringésbe jönne, szokás végrehajtani a következő módon.

Az alany benemesítendő helyén a kérget ab hoaszában lehántjuk egy kis fával együt; ugyanilyen vágást teszünk a nemes gallyon is; az utóbbin a vágással átellenes oldalon, lehetőleg a vágás közepének megfelelő helyen egy rügynek kell lenni.

Ablaktálás, összenövesztés szaporítás, oltási mód
Alany szaporítás
Alany fajták tulajdonságai szaporítás
Áthidaló oltás szaporítási mód
Bujtás szaporítási mód
Hajtószemzés szaporítási mód
Héj alá oltás szaporítási mód
Lapozás szaporítási mód
Levéldugvány szaporítási mód
Önmagára oltás szaporítási mód
Őszi szőlőoltás szaporítási mód
Szemzés szaporítási mód
Tőosztás szaporítási mód