Ablaktálás összenövesztés Oltási mód

ablaktálás, összenövesztés, oltási mód
  • 2023-09-27

Ablaktálás - Olyan oltási mód, amelynél az összeillesztett nemest és az Alanyt egyaránt hagyjuk növekedni a saját gyökerén addig, amíg azok helyén össze nem forrnak, ezután a nemes gyökere és az alany lombja közötti kapcsolatot megszüntetjük.

Fák ablaktálásánál az edényben nevelt alanyt föl kell emelni a nemes fa lombja közé.

Ablaktálás - Pallas lexikon

(összeforrasztás), a gyümölcsfáké. A gyümölcsfák nemesítésének egyik módja, amely valamennyi gyümölcsfánál alkalmazható ugyan, de rendesen csak akkor alkalmazzák, ha valamely Gyümölcsfánál egyéb nemesítés nehezen fogamzik, például a fekete szedernél (Morus nigra), továbbá a diófánál.

Az Ablaktálást nagyon jól lehet használni a különféle alaku gyümölcsfák kifoltozására is; ott, ahol valamely ág hiányzik, a fa egyéb fölösleges hajtásai közül egyet odahajlítunk s vele összeforrasztjuk.

Az Ablaktálás-t lehet már levelét elhullatott gallyal, azonkivül zöld gallyal is eszközölni. Lényegesen eltér a nemesítés e módja a többitől azáltal, hogy ennél a nemes gally összefüggésben marad az anyanövénnyel s ettől csupán hozzáhajlíttatik a benemesítendő anyatőhöz, s az elválasztás csak a teljes összeforradás után (néha 2 év múlva) eszközöltetik.

Levelét elhullatott gallyal az ablaktálást kora tavasszal, mielőtt a növény nedvkeringésbe jönne, szokás végrehajtani a következő módon.

Az alany benemesítendő helyén a kérget ab hoaszában lehántjuk egy kis fával együt; ugyanilyen vágást teszünk a nemes gallyon is; az utóbbin a vágással átellenes oldalon, lehetőleg a vágás közepének megfelelő helyen egy rügynek kell lenni.