Májas töltött gomba

Májas töltött gomba, Hozzávalók:

20 dkg sertésmáj (a fele lehet baromfimáj is),
1 evőkanál vöröshagyma,
1/2 dl olaj,
só,
törött bors,
majoránna,
1 dl tej,
2 dkg liszt,
1 tojás,
2 cl konyak,
40 dkg gombafej,
egy fél citrom leve,
5 dkg liszt,
2 tojás,
12 dkg zsemlemorzsa,
1 dl olaj.
Májas töltött gomba készítése:
A májat apróra vágjuk, és az üvegesre párolt vöröshagymára tesszük, fűszerezzük, meghintjük liszttel, majd a tejet hozzáöntve elkeverjük és felforraljuk. Áttörjük, felvert tojással elkeverjük, konyakkal ízesítjük.

Az egyforma gombafejeket citromos-sós vízben megfőzzük, megszárítjuk, és a májas töltelékkel kettőt összeragasztunk.

A megtöltött gombákat lisztben, tojásban, morzsában megforgatjuk, és forró olajban pirosra sütjük.
Barnamártással tálaljuk.

A mártáshoz csontlevet, 20 dkg vegyes zöldséget egy kevés párolt hagymán pirítunk, hozzáadunk 5 dkg zellert, 5 dkg gombát (a szárakat), 1 gerezd fokhagymát, sót, törött borsot, 1 kanál lisztet, 1 kanál paradicsompürét, I dl vörös bort, 1/2 dl olajban pirított cukrot, és takaréklángon főzzük. Átszűrjük és felforraljuk.

   Svéd gombakrém    Szerb rizses gomba