Kertészeti lexikon - Wiandt Díszfaiskola Bt. - Kórokozók kártevők növénygondozás növényápolás kerti munkák
Custom Search

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z - Kertészeti lexikon - Méhek etetése


Macskagyökér
Madarak
Madárvédelem
mag
Magaslati éghajlat
Magbél
Magház
Maghéj
Magkezdemény
Magnélküli gyümölcs
magnézium
Magnézium-adszorpció
Magnéziumhiány
Magnolia
Magonc
Magyar kajszi
Magyarország talajai
Malaga bor
Mandarin
Mandragora
Mandula kajszi
Mangán
Mangánhiány
Mango
Manifesztáció
Mannitos erjedés
Manna
Maradvány fajok
Marcipán
Margitsziget
Marokkói sáska
Marrubium - pemetefű
Martilapu
Maximális vízkapacitás
Maycrest őszibarack
Májusi cserebogár
Mákfélék
Mállás
Másodlagos fertőzés
Másodlagos ivari bélyegek
Másodlagos kártevők
Másodvirágzás
Meddő virág
Mediterrán éghajlat
Mediterrán kert
Megbetegítő képesség
Meghonosodás
Megporzás, beporzás
Megszorult mag
Megtermékenyülés
Meleg okozta károk
Meleg talaj
Melica - Gyöngyperje
Melioráció
Mellékgyökér-rendszer
Mendelizmus
Meszes talajok
Meszes-szódás szikes talaj
Metamorfózis
Metaplazia
Metasequoia glyptostroboides - Kínai mamutfenyő
Metán baktériumok
meteorológia
Metilalkohol
Mezei gabonamoly
Mezei pocok
Mezei poloskák
Mezei tücsök
Meztelen csigák
Mezofita mezofiták
Mezoklíma
Mezőségi talajok
Mécsvirág
Méhek ellenségei
Méhek etetése
Méhek irányítása
Méhek itatása
Méhek nemesítése
Méhek szerepe ...
Méhfélék
Méhlegelő
Méhsejt
Méhszurok - propolisz
Méhviasz
Mészhiány
Mészkiválások
Mészkő
Mésztartalom
Mételykóró
méz
Mézbor
Mézelő méh
Mézelő növények
Mézgásodás
Mézharmat
Micélum
Michelini őszibarack
Micrococcus
Mikro domborzat
Mikroelemek
Mikro evolució
Mikroflóra
Mikroklíma
Mikroorganizmusok asszociációja
mohák
Mohák kártétele
Móri borvidék
Must elválasztás
Must erjedése
Mustjavítás
Mustár
Mutáció
Mutációs arány


<<< Kertészeti lexikon - M

Méhek etetése

Méhek etetése. A méheket általában nem kell rendszeresen etetni, takarmányozni mint más háziállatokat.

Ha pörgetéskor mindig csak a valóban fölösleges mézet szedjük el, akkor nem is igen kerül rá a sor soha.
Aszályos években mégis megeshetik, hogy a méhek etetésre szorulnak, különösen ősszel, betelelés előtt. Kora tavasszal a kedvezőtlen időjárás miatt kerülhetnek ínségbe, ha huzamosabb ideig nem gyűjthetnek, viszont a kiterjedt fiasítás sokat fogyaszt. Sohasem szabad megengedni, hogy a család készlete teljesen kifogyjon!


A méhcsalád teljességéhez bizonyos mennyiségű raktározott élelem is hozzá tartozik. A szükségből való etetést nagy adagokkal kell végezni, hogy a család minél előbb készletet raktározzon.
Etetésre legjobb a tiszta cukor. A méznél mindenkor fennáll a fertőzöttség veszélye még akkor is, ha az saját termelésű.
A cukor kg-ját ősszel 6 dl, tavasszal egy-másfél 1 vízzel oldjuk. A szörpöt jó langyosan, mindenkor csak este, a méhek röpködésének megszűnése után adjuk a családoknak, nehogy rablást idézzünk elő. Folyékony eleséggel csak olyankor szabad etetni, amikor a méhek röpködhetnek.

Díszfa vásárlás
Díszfa Vásárlás

Díszcserje vásárlás
Sövény vásárlás

Sövény vásárlás
Sövény vásárlás

A téli nyugvás idején, végső szükségben a keretekre fektetett kemény cukorlepénnyel lehet a méhek eleségét pótolni. A kemény cukorlepény sűrű cukorszörpnek 117 Co-ig való hevítésével és 2-2,5 cm vastag táblákba való öntésével készül.
A serkentő etetés célja az, hogy az élelemmel egyébként jól ellátott családokban a hordás érzetét keltve, az anyákat szaporább petézésre ösztökéljük.
A családok fejlesztése céljából tavasszal, kb. a gyümölcs virágzással egy időben alkalmazzuk, továbbá nyár végén, ha nincs hordás, hogy telelésre sok fiatal méh legyen a családban. Csak akkor hatásos, ha a méheknek elegendő rak-
tározott készletük is van. A serkentő etetést híg cukorszörppel (1 kg cukorra másfél-két 1 víz), kis adagokban végezzük. Legfeljebb az első egy-két alkalommal adunk töményebb oldatot, hogy a méhek az etetőkre szokjanak.

A Méhek etetésére nyáron, továbbá a pároztató Kaptárakban és szállításkor nagyon jól megfelel a mézből ős porcukorból gyúrt puha cukorlepény. Olyan töményre kell készíteni, hogy gyúráskor a kézhez ne ragadjon.
Nyári serkentésre alkalmas a száraz kristálycukor is, ha azt az elsőmásodik alkalommal vízzel, vagy folyékony mézzel kissé megnedvesítjük. Virágporban szegény vidékeken kora tavasszalnéha szükség lehet a virágpor pótlására is.
Erre elsősorban az előző évben gyűjtött természetes virágpor alkalmas, de szükségből megfelel a szójaliszt, a sütőélesztő, esetleg tej, vagy tejpor a tojáspor. A pótlókat legjobb por alakban, szabadban adni a méheknek, hogy virágpor módjára gyűjthessék be. A sütőélesztőt cukorszörpben feloldva is adagolják. A friss élesztőt 80 C° Hőmérsékleten csírátlanítani kell.
Etető edények. Fontosabbak: az etető tálca, az etető keret és az etető vályú. A tálcát a keretek felső léceire, az etető keretet v. vályút a méhcsomó közelébe úgy kell elhelyezni, hogy Kaptárbontás nélkül is meg lehessen tölteni és ellenőrizni. Az építtető keret felső hézaga nagyon jól megfelel egy beleillő etetővályú elhelyezésére.

Méhek itatása >>>
Méhek nemesítése >>>

méhek etetése, etető edények, méz, cukorszörp, cukor
Méhek etetése


 

Méhek etetése

Copyright (C) 2001-2014 
  Wiandt Díszfaiskola - Kertészet Komárom
Nézze meg feltöltött videóinkat

Wiandt Díszfaiskola, Kertészet
Wiandt Kertészet
Kertészet Webáruház
Kertészet Webáruház

Ismertetések

Fenyők
Cserjék
Bambuszok
Évelő növények
Fűszernövények
Díszfüvek
Szobanövények

Vásárlás

Vetőmag vásárlás
Évelő virágok
Fák
Cserjék, bokrok
Gyümölcs fajták
Kertészeti kellékek
Könyvek

Kert lexikon_A-K - Kert lexikon_L-Z