Gesztenye - Gesztenyefa

Kertészeti lexikon - Wiandt Díszfaiskola Bt. - Kórokozók kártevők növénygondozás növényápolás kerti munkák
Custom Search

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z - Kertészeti lexikon - Gesztenyefa<<< Kertészeti lexikon - G

Gesztenyefa

Castanea nemzettség 13 faja a Föld északi mérsékelt övében él. Az európai gesztenye (Castanea sativa Mill.) Nyugat- és Dél Európában, valamint a Kaukázusban őshonos.

Észak-Amerikában 4 faj őshonos, legjelentősebb a Castanea dentata volt, ami az endótiás kéregelhalás következtében gyakorlatilag kipusztult. Kelet-Ázsiában Japánban őshonos a Castanea crenata. Kínában és Koreában a Castanea mollissima.

Magyarországon 1969 előtt gesztenye ültetvényekről és minősített fajtákról nem beszélhettünk.
A hazai fajtaelőállítás Szentiványi Péter nevéhez fűződik, aki az 1950-es években kezdte meg nemesítő munkáját.
Szentiványi a termő gesztenyefa vegetatív és generatív tulajdonságaira egy részletes értékelő módszert dolgozott ki, melyben a termesztéssel kapcsolatos fajtatulajdonságok és gyümölcs áruparaméterek súlyozott jelentőségűek voltak.
A gesztenye fajták jól reprezentálják a főbb hazai termesztőtájakat, nevezetesen az Alpokalja vidékét, melyet egy Kőszegszerdahelyi fajta képvisel, a Dél-Dunántúlt, melyet az Iharosberényi fajták képviselnek és végül Észak-Magyarország, melyet a Nagymarosi fajták reprezentálnak.

Hazánkban ez idáig tudatos keresztezési munka gesztenyében nem volt, jelenleg sem folyik.
Külföldön, így Franciaországban, Olaszországban, Romániában, USA-ban, Japánban végeznek keresztezéseket. Ezek elsősorban fajtakeresztezések, melynek célja rezisztens fajták előállítása.

A gesztenye mérsékelt égövi növény. Optimális számára, ha az évi középhőmérséklet 10 C, a vegetáció átlagHőmérséklete 16 C. A téli hideget viszonylag jól bírja -20 C esetén nem szenved fagykárt. A tavaszi fagyok sem károsítják.
A gesztenye vízigényes, évi csapadékmennyisége minimum 700 mm, de 800 mm a kedvező számára.
Csak szabad karbonátoktól mentes, gyengén savanyú kémhatású talajon termeszthető. Mészmentes talajt igényel.

Hazánkban a leghoszabb életű gyümölcsfaj a gesztenyefa. Előfordulnak többszáz éves gesztenye fák, ritkábban 600-700 éves példányok is találhatók (Kőszeg és környéke).
A fa magassága elérheti a 20-30 métert. A gesztenye fiatal korában gyorsan nő, jellegzetessége, hogy tősarjakról folyamatosan felújul.
Gesztenye állományainkat évszázadok óta napjainkig zömében gyökérnemes magoncok képezik.
Gesztenye ültetvények telepítéséhez az 1970-es évektől kezdődően oltványokat ültetünk. Szinte kizárólagos alanya a szelíd gesztenye magról nevelt csemetéje.

A gesztenye (szelídgesztenye) rügyfakadása a többi törzses gyümölcsfajunkhoz képest viszonylag későn következik be, április közepétől május elejéig tart.
A virágzás igen későn, június végén-július elején megy végbe.
A gesztenyefa különböző ivarú virágai nem egyidőben nyílnak, a hímvirágok gyakran előzik a nővirágok kinyílását. A bibék megjelenésük utáni 8. napon belül nem termékenyülnek meg, vizsgálatok szerint a bibék 8-21. napon alkalmasak a termékenyülésre.
A termés érése fajtától, termőhelytől, évjárattól függően szeptember végétől növember elejéig zajlik le.
A vegetáció végét jelzi az őszi lombszíneződés és lombhullás. A rövid tenyészidejű fajták kora ősszel sárgára színeződnek, míg a hosszú tenyészidejűek az ősz vége felé színeződnek sötétbarnára. A rövid tenyészidejű, természetes lombhullású fajták az előnyösebbek a termesztés szempontjából.

A gesztenye egyivarú, egylaki növény, a hímvirágok és nővirágok egy fán belül, de külön-külön alakulnak ki. A hímvirágok egyrészt a hajtás közepén a levelek hónaljában, másrészt a hajtás csúcsán is kialakulhatnak.
A gesztenye olyan szélporozta gyümölcsfaj, amelynek megporzásánál a rovarok is besegítenek. A barkavirágzatból nagymennyiségű pollen szóródik ki (egy-egy portokban 2000 virágporszem vagy ennél több is lehet). A szél 200-300 méterre is elviszi a pollent, így ezen távolságon belül jók a porzási viszonyok.

Termése jellegzetes makktermés, mely 6 termőlevelű termőből fejlődik. A magházban hat rekesz van, rekeszenként két-két magkezdeménnyel. A magkezdemények közül azonban csak egy szerveződik maggá. A terméseket sűrű, elágazó tüskézetű, négy kopáccsal nyíló kupacs fedi. A kupacsokban a fajtára jellemzően eltérő nagyságú és darabszámú makk található, általában 1-3 makk lehet a kupacsban. A makk héjszíne sárgásbarnától a sötétbarnáig fajtánként változik.

Bővebben a gesztenyéről, gesztenye fajták >>>

<<< Kertészeti lexikon címszavak - L

Gesztenye - Pallas lexikon

Gesztenye (növ., Castanea Tourn.) van kétféle: jóféle vagy szelid Gesztenye (Castanea sativa Mill. v. C. vesca Gaertn.) és a vad- v. ló-Gesztenye (Aesculus Hippocastanum L.).
Mind a kettő szaporodó szerve hasonlít egymáshoz, ezen alapszik elnevezésök is. Azonban a kétféle Gesztenye hasonló részei, melyek hasonló tüskés, végre felnyiló tokban is képződnek, alaktanilag egymásnak meg nem felelők.

A szelid Gesztenye gesztenyebarna héja, melyet sütés előtt felhasítanak, a makkgyümölcs, mint a tölgyfáé, vagy a mogyoró kemény héja, s ez alatt van a mag héja külön, ellenben a ló-Gesztenye gesztenyeszin héja tulajdonképen már a maghéj (nem makkgyümölcs).
A vad-Gesztenye gyümölcse a tüskés tok, melyből a gesztenyeszin magvak kihullnak, mig a jóféle G. sürü és szuró-sertés tokja a tölgy makkja alatt levő makkcsészének felel meg, s termékenyítés után fejlődik a fiatal termő körül.
Egy-egy ily tartóban rendesen 3 szem gesztenye terem. Kettőnek a külső oldala domboru, a belső lapos, a harmadik szem mind a két oldaláról lapított.
A jó Gesztenye gyümölcse eredetileg három termőlevélkéből alakul és háromrekeszü, mindegyikben két-két maggal, makkgyümölcse tehát eredetileg hatmagvu lenne, ámde a fiatal magvak nagyrésze fejlődésben visszamarad s a Gesztenye-makk közönségesen egymagu, ritkábban kétmagu.
Ha több mag fejlődik ki, rendesen apróbb marad. gesztenyének rendesen az apróbb szemüt mondjuk, a nagyobb szemü neve maróni.
Azonban ez is lehet 2-3 magu.
A szelid Gesztenye a tölgyféle barkás fák közé tartozik, 17-35 m. magas. Levele váltakozó, lándsás, fürészelt, szirma nincs, csupán kehelynemü leple s a merevszáru barkák alján vannak a termő virágok, a barka felsőb részét a szép fehér himvirágok alkotják.
A vadgesztenye a szabadszirmuak csoportjába tartozik, kelyhe és szirma, 7 himje és thyrsus-virágzata van. A jóféle G. Dél-Európában s É.-Amerikában nő. A havasok tövében, Svájc D-i részétől kezdve Olaszországon át hazánkig (Zala, Vas, Sopron vmegye), hol folytonos, hol szakadozott erdőövet alkot (gesztenyés, castanetum), de Európa cisalpin vidékein ritkább.
Helyenként kolosszális nagyra és vénre megnő. Fájában sok a bélsugár, különben szép fehér vagy világos barna magyon finom rostu, kemény, mint a legjobb tölgyfa, hajlékony, puha, könnyü s nagyon tartós.
Francia- és Angolországban a földmivelés eszközeit, hajót stb. készítenek belőle, de az asztalos és esztergályos is feldolgozza. Tüzelőnek kevésbé alkalmas. Nálunk bányaoszlopnak is használják (Nagy-Bánya). Gyökérfaja a legszebb facsomor, hajtásaiból jó abroncs lesz. Dongája boros hordónak legtartósabb és legjobb. Levelével derekaljat tömnek ki. Gyümölcsének nagyobb szemü fajtáiból a csokoládéhoz hasonló ital és a legjobb kávépótlék lesz. Ez a kávé cukor nélkül is édes.
Déli-Európa lakosainak a Gesztenye valóságos áldás. Édeses lisztes magvát különböző módon elkészítve eszik, főzelékhez is adják, sőt a liba- vagy kacsasültet is töltik vele.
Szárazon és gondozva kel tartani, mert hamar romlik vagy penészedik. A féreg bántja, tavaszkor pedig könnyen csirázik. A Castanea Americana Raf. hasonló, de a levele kissé csüngő. Az Egyesült Államok fája.
A cserjealaku Castanea pumila L. (Khinkapin) É.-Amerika közép és déli tájain, végre a Castanea argentea Blume Jáva szigetén, szintén ehető gyümölcsöt érlel.

Gesztenyefa

Gesztenyefa

Copyright (C) 2001-2014 
  Wiandt Díszfaiskola - Kertészet Komárom
Nézze meg feltöltött videóinkat

Wiandt Díszfaiskola, Kertészet
Wiandt Kertészet
Kertészet Webáruház
Kertészet Webáruház

Ismertetések

Fenyők
Cserjék
Bambuszok
Évelő növények
Fűszernövények
Díszfüvek
Szobanövények

Vásárlás

Vetőmag vásárlás
Évelő virágok
Fák
Cserjék, bokrok
Gyümölcs fajták
Kertészeti kellékek
Könyvek

Kert lexikon_A-K - Kert lexikon_L-Z