Webáruház kategóriák

Kerti tó - Tavirózsa

A tavirózsa, tündérrózsa központi helyet foglalnak el a tóban. Nyár elejétől késő őszig folyamatosan mutatják nagy, illatos, feltűnő virágjukat. Nagy kiterjedésű levélzetükkel árnyékolják a vízfelületet. Leveleik alatt bújnak meg a halak.

Tavirózsa ültetés vízmélység

Tündérrózsa ültetés, vízmélység - Az édesvízben élő tavirózsáknak 46 faja ismert a világ mérsékelt és trópusi részében. A legtöbb tavirózsának lekerekített, viaszos bevonatú levelei, hosszú, levegővel telt szárai vannak, melyek vastag, húsos, kúszó víz alatti rizómából erednek. A tavirózsa hosszú szárakon hozza mutatós, illatos vízen úszó virágait, melyek szintén a víz alatti rizómából erednek.
Hazánkban főleg az Alföld állóvizeiben gyakori a tavirózsa. A kúszó, vastag gyöktörzsű, víz felszínén úszó levelű évelő vízinövény, 10-20 cm széles, illatos virágai a víz színén nyílnak. A tavirózsa napos, védett fekvést, nyugodt vízfelületet kíván. 50-100 cm vízmélységű medencékbe, kerti tavakba telepíthetjük.
Hazája: Európa, Ázsia. Európában számos hibrid tavirózsa fajtát termesztenek fehér, sárga, piros, bordó színekben.
Szaporítása: Tőosztás késő tavasszal, mikroszaporítás

Tavirózsa ütetés módja!

A cserepes tavirózsákat ültessük át egy nagyobb, vagy jóval nagyobb cserépbe, (10-15 liter) vagy akár egy zöldséges ládába. Zöldséges ládába akár két tavirózsát is tehetünk.
Sima kerti földet szórhatunk az edény kétharmad részéig, csak lazán tömörítsük, majd helyezzük el benne a növényeket. A tetejére apró kavicsokat tegyünk és óvatosan helyezzük a tó aljára az edényt. Így több évig is (2-3) elvan a növény átültetés nélkül.Tavirózsa fajták

Kék tavirózsa

Nymphaea King of the Blues

A Nymphaea King of the Blues egy trópusi tavirózsa. Csillag-szerű szírmai ibolyakékek, a virágok közepe aranysárga színű. Minimum 15-20 C-fokos vízben érzi jól magát.
Optimális vízmélység 50 cm, de fokozatosan hozzászoktatva 60-80 cm mélyre is tehető. Virágzási idő: július-szeptember
Trópusi növény - fagymentes teleltetést ígényel!

Sárga tavirózsa

Sárga tavirózsa
Nymphaea Chromatella Sárga tavirózsa
vízmélység: 30-60 cm
Közepes nagyságú, illatos lágy krémsárga virágú, márványozott, pettyes zöld és vörösbara levelű fajta. Árnyékos helyen is virágzik. Alkalmas kisebb tavakba, vagy nagyobb dézsákba is

Fehér virágú tavirózsa - Nymphaea Marliacea Albida

Fehér virágú tavirózsa
Fehér virágú tavirózsa - Nymphaea Marliacea Albida
Fehér tavirózsa. Illatos virágai fehérek, nagyok 10-12 cm átmérőjűek, sárga porzószálai feltűnőek.
Vízmélység:50-100 cm
Illatos virágai fehérek, nagyok 10-12 cm átmérőjűek, sárga porzószálai feltűnőek. Kör alakú levelei 20-25 cm átmérőjűek.

Rózsaszín tavirózsa

Rózsaszín tavirózsa
Nymphaea Marliacea Rosea
vízmélység: 50-90 cm. Megbízható régi kedvenc. Közepes nagyságú. Sziromlevelei rózsaszínűek, nagyok a porzószálai feltűnőek.

Piros tavirózsa

Piros tavirózsa
Piros tavirózsa - Nymphaea Attraction
A Nymphaea Attraction tavirózsa sötétpiros, görögdinnye piros színű, csésze formájú, nagyméretű, enyhén illatos virágú tündérrózsa fajta. Zöld levelei 25-30 cm átmérőjűek, az új bomló levelei bronzos színűek és 10-12 cm nagyságúak. Virágai 6-8 cm átmérőjűek, belső szirmai gránátvörös pirosak, a külsők szirmok világosabbak.

Nymphaea Alba Sioux

Nymphaea Alba Sioux

Igazi különlegesség. Virágai a nyílás kezdetekor sárgás árnyalatúak, kinyilva mély barack - narancs, pirosas színűek. A szirmok széle pirosas. Rendkívül bőven virágzó fajta. Levelei pirosas-barnásan pettyezettek.
Vízmélység: 35-70 cm. Fehér teltszirmú tavirózsa

Hínár vásárlás, Hínárok