Spenót - Laboda Paraj termesztés vetése szaporítás

Frissítve: 2018-05-24

spenót

Spenót laboda, paraj, Spinacia oleracee L.., Chenopodiaceae. Ősalakja, a Spinacia tetrandra (Roxb.) a Kaukázus déli részén, Iránban, Afganisztánban ma is ismert. Earópában a XIV. sz. óta termesztik.
Egyéves, lágy szárú, eres főgyökeret fejlesztő növény.
Levelei tőrozettát alkotnak. Virágai legnagyobbrészt kétlakiak. A nőegyedek csak a mag beérlelése után száradnak el. Alsó levelei tojás alakúak, a száron levők dárdás háromszögűek. Termése gömbölyű, tüskés v. tüskétlen makkocska.
Nagy táplálkozási értéke (A-, B,-, C-vitamint és különböző ásványi anyagokat tartalmaz) miatt a mélyhűtő ipar minden évben nagy mennyiséget tartósít belőle. Vastartalma pl. 27 mg/100 g.
Hidegtűrő, kedvező fejlődéséhez 15 C° körüli hőmérséklet szükséges. Magja már 4 C°-on csírázik. Hosszúnappalos növény. Szárbaindulásának kezdetét a megvilágítás időtartama határozza meg.
Jól művelt, nem erősen savanyú v. lúgos, kielégítő tápanyagot tartalmazó talajon eredményesen termeszthető.

Nagyon laza homok vagy mészben szegény talajokon termesztése kevésbé sikeres; pH igénye: 6-7. Rövid tenyészidejénél fogva elő- és utóterményként jó eredménnyel termeszthető.
Ha ősszel vetik, lehetőleg borsó, bab, korai burgonya v. káposzta után kerüljön, ha áttelelő, akkor hosszabb tenyészidejű növények után is vethető.
Kora tavaszi vetésűek tábláin, lehetőleg paradicsom, dinnye, tök után helyezik el.
A Spenót rövid ideig veszi igénybe a talajt, ezért bőséges tápanyagra van szüksége. Főleg a gyorsan ható műtrágyákat hálálja meg.

Spenót szaporítás, termesztés

Szaporítás magról történik.
Spenót vetése már február végén megkezdhető. (10-14 naponként érdemes megismételni.)
Az április végétől vetett Spenót gyorsan felmagzik és kevés levelet hoz.
Szept.-től okt.-ig vetett Spenót még ugyanabban az évben kikel, de már csak tavasszal szedhető.
Sortávolsága 20-30 cm, viszont gyommentes talajon gabonasortávolságra is vethető. Egy kh -ra,soros vetése esetén 10-12 kg, szórt vetés esetén 20-30 kg vetőmag kell.
A vetés mélysége kb. 2-3 cm. Első kapálását közvetlen a kelés után végzik. Száraz időjárás esetén egyszeri, bő öntözés elégséges.
Az őszi vetésű Spenót-ot helyenként a biztosabb áttelelés céljából érett trágyával v. apróra vágott szalmával takarják. Szedését 4-5 leveles korban kezdik, kézzel v. speciális Spenót-kaszával.
Kosarakba v. ládákba csomagolva szállítják.

Várható termése 40-60 q/kh.
Hajtatása nem nehéz és főleg nem költséges, mert kihűlt melegágyban, sőt hidegágyban is hajtatható. 8-10 cm sortávolságra v. szórva vetik.
A jan. közepi vetés már márc. elején értékesíthető.
Hidegágyba aug.-ban vetik. Hajtatóházban is eredményesen beilleszthető, melegigényes zöldségnövények elé.
Magtermesztésre ősszel és tavasszal is vethető. Az őszi vetés előnyösebb. Sortávolság 35-40 cm. Magszükséglet 7-8 kg/kh. Magja jún. végén, júl, elején érik. Várható termés 4-6 q/kh. A különféle fajták között legalább 1000 m-es izoláló távolság legyen.

Spenót fajták

Fajtáit télállóságuk alapján két csoportra osztják.
Téli spenót fajták: - Viroflay, -a Matador, Eszkimó (Gaudry).
Nyári spenót fajták: - Dánia királya, Julianna.

Spenót nemesítés.
Főbb nemesítési célkitűzések: A gépi vetés megkönnyítésére a tüskésmagvú (termésű) fajták helyett sima magvú fajták előállítása.
Az ősszel vethető téli fajtáknál a télállóság és a korai bő levélképződés javítása.
A tavaszi, szakaszos vetésű nyári fajtáknál a kései felmagzás és a dús levélképződés, fűtetlen üvegházban v. hidegágyban hajtatható fajtáknál a hidegtűrés, alacsony hőmérsékleten ős kevés fény mellett is jó levélképződés biztosítása. Üzemi termesztésre a kiegyenlített, nagy felálló leveleket adó, kaszával, géppel könnyen betakarítható fajta előállítása lenne kívánatos. Utóbbinál a szívlevelek (- Szív) védett, mélyebb fekvése biztosítaná kaszálás után az újabb levélképződést, és ezáltal a másodszori szedést. Valamennyi típusnál fontos követelmény, hogy a betegségeknek (peronoszpóra, lisztharmat, mozaikvírus) ellenállók legyenek.
A nemesítés módszerei közül a tömegkiválogatást - főleg a kereskedelmi fajták fenntartására - ma is széles körben alkalmazzák.
Az új tulajdonságokkal rendelkező fajták előállításánál szükség lehet a folyamatos családtenyésztés, esetleg páros tenyésztés alkalmazására is. Páros tenyésztést nem tanácsos alkalmazni a köztesivarú tendenciájú növényekből álló populáció esetén. Bizonyos tulajdonságok rögzítésére és kiegyenlítésére sikerrel alkalmazható a - beltenyésztés is.
A termésmennyiség, koraiság és ellenállóság fokozása céljából számításba jöhet a heterózis (hibrid) fajták előállítása is.

Spenót betegségek

a Spenót ragya ( Peronospora spinaciae). Ismertebb állati kártevője a - Spenót-légy. (Peyomyia bicolor).

Zöldségtermesztés