Receptek

Málnakrém szelet

  • Frissítve: 2019-09-14  

MÁLNAKRÉMSZELET, Hozzávalók:
10 dkg liszt,
5 dkg vaj,
1 -sárgája
2 dkg porcukor,
egy csipet só,
1 késhegynyi sütőpor,
egy szem tört szegfűszeg,
bor;

krém:
10 dkg vaj,
5 dkg cukor,
1 tojássárgája,
1 dl tej,
egy darabka vanília,
2 dkg liszt,
10 dkg málna,
3 cl eperlikőr;
tetejére: 30 dkg málna, 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, mandula.

Málnakrémszelet elkészítése:

A hozzávalókból annyi fehér borral, amennyit felvesz (gyorsan összegyúrva), omlós tésztát készítünk.

Kb. 20 percig pihentetjük, majd téglalap alakúra nyújtjuk, lapos szélű sütőlemezre tesszük úgy, hogy a széleinek kb. 1 1/2 cm-nyi magas pereme legyen.
Megsütjük és lehűtjük.

Közben gőz fölött, állandóan keverve, a következő krémet készítjük el hozzá: a vajat, a cukrot, a tojássárgáját, a tejet, egy kis darabka vaníliát (ha a krém megfőtt, ezt eltávolítjuk belőle) és a lisztet zománcozott tálban habverővel addig keverjük, míg forráspontot el nem érte, és meg nem sűrűsödött.

Ekkor lehűtjük, majd jól kikeverjük habverővel, könnyű habszerű legyen.

Hozzáadjuk az átpasszírozott málnát és az eperlikőrt (a meggylikőr is jó hozzá), és jól elkeverve a kisült tésztalapba töltjük, elsimítjuk rajta.

Hűtőszekrénybe tesszük. 30 dkg málnát megmosva szitán jól lecsepegtetünk, és ugyancsak lehűtjük.

Felverünk 2 dl tejszínt is, és 5 dkg porcukrot elkeverve benne, szintén a hűtőbe tesszük.

Közvetlenül a tálalás előtt a jól lecsurgatott málnát egyenletesen szétterítjük a krémen, megszórjuk 5 dkg porcukorral, és az egészet bevonjuk a tejszínhabbal.

A tetejét málnaszemekkel és kicsire vágott fehér mandulával díszítjük.

Meleg vízbe mártott késsel egyenletes szeletekre vágva tálaljuk.