Lúdláb torta

  • 2018-11-27

LÚDLÁB TORTA, Hozzávalók:
2 tojás,
10 dkg cukor,
7 dkg liszt,
5 dkg vaj;
krém:
2 tojássárga,
18 dkg cukor,
2 kávéskanál kakaó,
2 dl feketekávé,
25 dkg vaj;
máz:
2 evőkanál kakaó,
2 evőkanál cukor,
egy diónyi vaj,
kevés víz.
Lúdláb torta elkészítése:
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadjuk a sárgákat, a cukrot, a lisztet és az olvasztott, langyos margarint vagy vajat.
Kizsírozott, kilisztezett nagy tortaformába öntjük, és sütőben világossárgára sütjük.
A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd rákenjük - ugyancsak a formában - az alábbi csokoládékrémet:
a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a kakaóval, 2 dl erős feketekávéval föleresztjük, és gőz fölött, állandóan kevergetve, sűrűre főzzük.
Majd egy másik tálban habosra keverjük a vajat.
Mikor a csokoládékrém kihűlt, apránként, óvatosan a vajhoz keverjük, vigyázva, nehogy összekapjon, és csomóssá váljék. Ezt a krémet kenjük a formában levő tésztára.
Sűrűn belenyomkodunk kimagozott kompót vagy rumos meggy szemeket, és legalább egy órán át jégszekrényben tartjuk, hogy alaposan megkeményedjék.
Végezetül az egészet leöntjük keserűcsokoládé öntettel, amelyhez 2 evőkanál kakaót sűrűre főzünk 2 evőkanál cukorral és egy kevés vízzel; még melegen beledobunk egy diónyi vajat, és addig kevergetjük, míg a vaj el nem olvadt.
Ekkor öntjük a torta tetejére, és ismét lehűtjük.
Tálaláskor a tortaformát lehúzzuk, a tortát pedig kerek tálra csúsztatva adjuk asztalra.
<<< torták,
almás diós meggyes káposztás rétes, pudingok, felfújtak, puding receptek, rétes receptek, felfújt receptek, lúdláb torta

Lúdláb torta