Kelkáposzta főzelék - Káposztás ételek

  • Frissítve: 2019-09-14  

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK, Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta,
50 dkg burgonya,
1,5 dkg só,
5 dkg zsír,
8 dkg liszt,
1-2 gerezd fokhagyma, egy késhegynyi törött bors,
1 g köménymag,
1 g paprika,
1 liter csontlé vagy füstölthúslé.
Kelkáposztafőzelék elkészítése :
A megmosott, megtisztított kelkáposztát cikkekre vágjuk, és leforrázzuk.
Néhány percig a forró vízben hagyjuk, majd leszűrjük, lecsurgatjuk. (Nyáron és ősszel ez az eljárás fölösleges.)
A lecsurgatott kelkáposztát forrásban levő (vagy csontlébe, illetve füstölthúslébe) tesszük, hozzáadjuk a sót, köménymagot, és felforrás után mérsékelt lángon főzzük tovább. Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és hozzáadjuk a félig megpuhult kelkáposztához.
Kissé sötétebb rózsaszínű, paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzzuk, hideg vízzel fölengedve simára keverjük. Amikor a főzelék anyaga megpuhult, hozzáadjuk a péppé kapart fokhagymát is.
A rántással még 10 percig főzzük. Ha elkészült, hozzáadjuk a törött borsot is.
Egészben vagy szeletben sült marha- és sertéshúshoz, vagdalt húshoz egyaránt illik. <<< Zöldséges étel receptek Zöldséges ételek

Burgonya főzelék
Édeskáposzta főzelék
Finomfőzelék
Karalábé főzelék
Kelkáposzta főzelék
Rakott zöldfőzelék
Sólet
Sóskafőzelék
Spárgafőzelék
Tökfőzelék
Vegyes főzelék
Zöldborsó főzelék