Kelkáposzta főzelék - Káposztás ételek

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK, Hozzávalók:

1 kg kelkáposzta,
50 dkg burgonya,
1,5 dkg só,
5 dkg zsír,
8 dkg liszt,
1-2 gerezd fokhagyma, egy késhegynyi törött bors,
1 g köménymag,
1 g paprika,
1 liter csontlé vagy füstölthús lé.

Kelkáposztafőzelék elkészítése :

A megmosott, megtisztított kelkáposztát cikkekre vágjuk, és leforrázzuk.

Néhány percig a forró vízben hagyjuk, majd leszűrjük, lecsurgatjuk. (Nyáron és ősszel ez az eljárás fölösleges.)

A lecsurgatott kelkáposztát forrásban levő (vagy csontlébe, illetve füstölthúslébe) tesszük, hozzáadjuk a sót, köménymagot, és felforrás után mérsékelt lángon főzzük tovább.

Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és hozzáadjuk a félig megpuhult kelkáposztához.

Kissé sötétebb rózsaszínű, paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzzuk, hideg vízzel fölengedve simára keverjük.

Amikor a főzelék anyaga megpuhult, hozzáadjuk a péppé kapart fokhagymát is.

A rántással még 10 percig főzzük. Ha elkészült, hozzáadjuk a törött borsot is.
Egészben vagy szeletben sült marha- és sertéshúshoz, vagdalt húshoz egyaránt illik.

Burgonya főzelék
Édeskáposzta főzelék