Kelkáposzta főzelék - Káposztás ételek
- Frissítve: 2019-09-14
KELKÁPOSZTA FŐZELÉK, Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta,
50 dkg
burgonya,
1,5 dkg só,
5 dkg zsír,
8 dkg liszt,
1-2 gerezd fokhagyma,
egy késhegynyi törött bors,
1 g köménymag,
1 g paprika,
1 liter csontlé
vagy füstölthúslé.
Kelkáposztafőzelék elkészítése :
A megmosott,
megtisztított kelkáposztát cikkekre vágjuk, és leforrázzuk.
Néhány percig
a forró vízben hagyjuk, majd leszűrjük, lecsurgatjuk. (Nyáron és ősszel ez az
eljárás fölösleges.)
A lecsurgatott kelkáposztát forrásban levő (vagy csontlébe,
illetve füstölthúslébe) tesszük, hozzáadjuk a sót, köménymagot, és felforrás után
mérsékelt lángon főzzük tovább. Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk,
és hozzáadjuk a félig megpuhult kelkáposztához.
Kissé sötétebb rózsaszínű,
paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzzuk, hideg vízzel fölengedve simára
keverjük. Amikor a főzelék anyaga megpuhult, hozzáadjuk a péppé kapart fokhagymát
is.
A rántással még 10 percig főzzük. Ha elkészült, hozzáadjuk a törött borsot
is.
Egészben vagy szeletben sült marha- és sertéshúshoz, vagdalt húshoz egyaránt
illik.