Fejes saláta

FEJES SALÁTA, Hozzávalók:

fejes saláta

Fejes saláta készítése :

A fejes salátát alaposan megmossuk. Folyó vízzel öblítsük le, ne áztassuk. A hervadt, hibás leveleket, levélrészeket vágjuk le. Mindig közvetlenül tálalás előtt keverjük el a különféle salátalevelekkel és öntetekkel, mert hosszabb idő után veszít frissességéből, zamatából, értékéből.
Mindig gondosan lecsurgatva tegyük tálra, vagy vágjuk fel.
Igen sok elkészítési módja van:

1. Spanyol mártás
A kisebb darabokra tépkedett salátát meghintjük sóval, cukorral, citromlével és borsozott paradicsomos ivólével. Tetejére Márvány sajtot reszelünk.

2. Fejes saláta más módon
Két evőkanál majonézt és egy kanál tejfölt simára keverünk, reszelünk bele 6-7 dkg Márvány sajtot. Metélőhagymát, sót, borsot, egy kevés citromlevet adunk hozzá. Elkeverjük a salátával.

3. Vitaminos fejes saláta
Két evőkanál majonézt, 1 dl joghurtot, 10 dkg reszelt sárgarépát, 1 csomó zöldpetrezselymet, 1 csomó metélőhagymát, 1 apróra vágott almát, sót, borsot, 1 kanál citromlevet jól összekeverünk, és a salátát beleforgatjuk.
4. Tiroli fejes saláta
Háromnegyed dl olajat simára keverünk egy kiskanál ecettel, egy kiskanál mustárral, egy gerezd fokhagymával, egy csipet sóval meg cukorral és ízlés szerint törött borssal.

Végül hozzáadunk 1 dl tejfölt, és a laskára vágott salátaleveleket fogyasztás előtt egy fél órával megforgatjuk benne.

5. Erdélyi fejes saláta
Egy dl tejfölt, egy kevés tárkonyecetet vagy friss tárkonylevelet elkeverünk 2 evőkanál olajjal, egy kiskanál citromlével, sóval, törött borssal, és a salátához keverjük.

6. Tejfölös fejes saláta
Két reszelt kemény tojást, 2 dl tejfölt tálba teszünk, adunk hozzá 1 kanál mustárt, 1 kanál paradicsompürét, sót, borsot és simára keverjük. Elkeverjük a salátával, majd citromlével és metélőhagymával ízesítjük.
7. Francia fejes saláta
Egy kiskanál mustárt, 1 kanál porcukrot, 1 evőkanál ecetet elkeverünk 3-4 kanál olajjal, 2 evőkanál hagymazöldjével, sóval. Hozzákeverjük az előkészített salátához.

Tehetünk hozzá keménytojás-karikákat is. Készíthetjük különféle húsokkal, felvágottal, sajttal gazdagítva is. Tehetünk bele retket, almát, de ízesíthetjük paprikakrémmel, ketchuppal, citromfűvel, zellerlevéllel stb.

8. Fejes saláta zöldmártással
Egy kanál zöldpetrezselymet, kaprot, metélőhagymát vagy hagymazöldet, 1/2 kanál lestyánlevelet, 1 kanál citromfüvet, egy kevés reszelt citromhéjat elkeverünk 10 dkg majonézzel, 1 kanál mustárral, 1 dl tejföllel, 1 kanál citromlével, és a salátához keverjük.

9. Fejes saláta sajtmártással
Öt dkg krémsajtot 1 dl olajjal, 1 dl tejföllel simára keverünk. Adunk hozzá egy kiskanál reszelt hagymát, egy kanál metélőhagymát, ecetet, sót, borsot, 1 dl tejet, egy zúzott fokhagymát, egy csipet cukrot. Jól elkeverve a salátához vegyítjük.

10. Fejes saláta mustárral
Két tojássárgáját elkeverünk 1 evőkanál olajjal, 1 evőkanál mustárral, 1 mokkáskanál porcukorral, 1 dl tejföllel, 1 kanál ecettel, sóval. Összekeverjük a salátával.

Fejes saláta