FEJES SALÁTA
Hozzávalók:
fejes saláta
Fejes
saláta készítése :
A fejes salátát alaposan
megmossuk. Folyó vízzel öblítsük le, ne áztassuk. A hervadt, hibás leveleket,
levélrészeket vágjuk le. Mindig közvetlenül tálalás előtt keverjük el a különféle
salátalevelekkel és öntetekkel, mert hosszabb idő után veszít frissességéből,
zamatából, értékéből.
Mindig gondosan lecsurgatva tegyük tálra, vagy vágjuk
fel.
Igen sok elkészítési módja van :
1. Spanyol mártás
A
kisebb darabokra tépkedett salátát meghintjük sóval, cukorral, citromlével és
borsozott paradicsomos ivólével. Tetejére Márvány sajtot reszelünk.
2.
Fejes saláta más módon
Két evőkanál majonézt és egy kanál tejfölt simára
keverünk, reszelünk bele 6-7 dkg Márvány sajtot. Metélőhagymát, sót, borsot, egy
kevés citromlevet adunk hozzá. Elkeverjük a salátával.
3. Vitaminos
fejes saláta
Két evőkanál majonézt, 1 dl joghurtot,
10 dkg reszelt sárgarépát, 1 csomó zöldpetrezselymet, 1 csomó metélőhagymát, 1
apróra vágott almát, sót, borsot, 1 kanál citromlevet jól összekeverünk, és a
salátát beleforgatjuk.
4. Tiroli fejes saláta
Háromnegyed dl
olajat simára keverünk egy kiskanál ecettel, egy kiskanál mustárral, egy gerezd
fokhagymával, egy csipet sóval meg cukorral és ízlés szerint törött borssal.
Végül
hozzáadunk 1 dl tejfölt, és a laskára vágott salátaleveleket fogyasztás előtt
egy fél órával megforgatjuk benne.
5. Erdélyi fejes saláta
Egy
dl tejfölt, egy kevés tárkonyecetet vagy friss tárkonylevelet elkeverünk 2 evőkanál
olajjal, egy kiskanál citromlével, sóval, törött borssal, és a salátához keverjük.
6.
Tejfölös fejes saláta
Két reszelt kemény tojást, 2 dl tejfölt tálba
teszünk, adunk hozzá 1 kanál mustárt, 1 kanál paradicsompürét, sót, borsot és
simára keverjük. Elkeverjük a salátával, majd citromlével és metélőhagymával ízesítjük.
7.
Francia fejes saláta
Egy kiskanál mustárt, 1 kanál porcukrot, 1 evőkanál
ecetet elkeverünk 3-4 kanál olajjal, 2 evőkanál hagymazöldjével, sóval. Hozzákeverjük
az előkészített salátához. Tehetünk hozzá keménytojás-karikákat is. Készíthetjük
különféle húsokkal, felvágottal, sajttal gazdagítva is. Tehetünk bele retket,
almát, de ízesíthetjük paprikakrémmel, ketchuppal, citromfűvel,
zellerlevéllel stb.
8. Fejes saláta zöldmártással
Egy kanál zöldpetrezselymet,
kaprot, metélőhagymát vagy hagymazöldet, 1/2 kanál lestyánlevelet, 1 kanál citromfüvet,
egy kevés reszelt citromhéjat elkeverünk 10 dkg majonézzel, 1 kanál mustárral,
1 dl tejföllel, 1 kanál citromlével, és a salátához keverjük.
9. Fejes
saláta sajtmártással
Öt dkg krémsajtot 1 dl
olajjal, 1 dl tejföllel simára keverünk. Adunk hozzá egy kiskanál reszelt hagymát,
egy kanál metélőhagymát, ecetet, sót, borsot, 1 dl tejet, egy zúzott fokhagymát,
egy csipet cukrot. Jól elkeverve a salátához vegyítjük.
10. Fejes saláta
mustárral
Két tojássárgáját elkeverünk 1 evőkanál olajjal, 1 evőkanál mustárral,
1 mokkáskanál porcukorral, 1 dl tejföllel, 1 kanál ecettel, sóval. Összekeverjük
a salátával.
Fejes saláta