Bolognai sonkás gombóc

Bolognai sonkás gombóc, Hozzávalók:
1 dl tej,
2 tojás,
15 dkg fehér kenyér,
50 dkg túró,
10 dkg zsemlemorzsa,
só,
egy csomó petrezselyem,
kapor,
metélőhagyma,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál reszelt hagyma,
20 dkg sonka,
1 doboz paradicsompüré,
törött bors,
rozmaring,
2 gerezd fokhagyma,
majoránna,
1 csomó petrezselyem,
2 szál zellerzöld.
Bolognai sonkás gombóc készítése :
A kenyérről levágjuk a héját, majd tejben megáztatjuk, és a levét kinyomkodjuk. A kenyeret jól elmorzsoljuk, és összekeverjük 50 dkg áttört tehéntúróval, 2 tojással, 10 dkg zsemlemorzsával, sóval, egy csokor finomra vágott petrezselyemmel, apróra vágott friss kaporral és metélőhagymával. Vizes kézzel 8 nagy gombócot formálunk belőle, és sós vízben kb. 15 percig főzzük.
Egy kevés olajban megpároljuk a reszelt vöröshagymát, adunk hozzá 20 dkg főtt sonkát, 2 evőkanál paradicsompürét, 4-5 evőkanál vizet. Fűszerezzük rozmaringgal, sóval, törött borssal, 2 gerezd zúzott fokhagymával, egy kis majoránnával, 1 csomó apróra vágott petrezselyemmel és néhány szál vagdalt zellerzölddel, és 10 percig forraljuk.
A kifőtt gombócokat forró tálra tesszük, és leöntjük a mártással.

Bolognai sonkás gombóc