Bolognai sonkás gombóc
- 2019-05-02 Rizses és tészás egytálételek, Makaróni
 
 Bolognai sonkás gombóc, Hozzávalók:
 1 dl tej, 
 2 tojás, 
 15 dkg fehér kenyér,
 50 dkg túró,
 10 dkg zsemlemorzsa, 
 só,
 egy csomó petrezselyem, 
 kapor,
 metélőhagyma, 
 2 evőkanál olaj, 
 1 evőkanál reszelt hagyma,
 20 dkg sonka,
 1 doboz paradicsompüré,
 törött bors,
 rozmaring, 
 2 gerezd fokhagyma, 
 majoránna,
 1 csomó petrezselyem,
 2 szál zellerzöld.
  Bolognai sonkás gombóc készítése :
 A kenyérről levágjuk a héját, majd tejben megáztatjuk, és a levét kinyomkodjuk. A kenyeret jól elmorzsoljuk, és összekeverjük 50 dkg áttört tehéntúróval, 2 tojással, 10 dkg zsemlemorzsával, sóval, egy csokor finomra vágott petrezselyemmel, apróra vágott friss kaporral és metélőhagymával. Vizes kézzel 8 nagy gombócot formálunk belőle, és sós vízben kb. 15 percig főzzük.
 Egy kevés olajban megpároljuk a reszelt vöröshagymát, adunk hozzá 20 dkg főtt sonkát, 2 evőkanál paradicsompürét, 4-5 evőkanál vizet. Fűszerezzük rozmaringgal, sóval, törött borssal, 2 gerezd zúzott fokhagymával, egy kis majoránnával, 1 csomó apróra vágott petrezselyemmel és néhány szál vagdalt zellerzölddel, és 10 percig forraljuk.
 A kifőtt gombócokat forró tálra tesszük, és leöntjük a mártással.
Bolognai sonkás gombóc
