Berliner kocka

  • 2023-09-11

Berliner kocka hozzávalók:
25 dkg liszt,
20 dkg vaj,
10 dkg cukor,
1 tojás,
citromhéj, törött fahéj;
töltelék:
30 dkg cukor,
30 dkg dió;
tetejére:
4 tojás,
10 dkg cukor,
10 dkg liszt
lekvár

Berliner kocka elkészítése:
A fenti anyagokból a tésztát összeállítjuk, és 20 percig pihentetjük.
Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és közepesen meleg sütőben világosra sütjük.
Berliner kocka töltelék:
a cukrot 1,5 dl vízzel felfőzzük, a tűzről levéve belereszeljük a citromhéjat, beletesszük a darált diót, és 1 kávéskanál morzsát adunk hozzá.
Jól eldolgozzuk, és egyenletesen a tésztalapra kenjük.
A 4 tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, belekeverjük a 4 sárgáját, és fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet.
Ebből a tésztából, zsírpapírból készült zacskóval vagy nyomócsővel, rácsokat húzunk a töltelékre.
Mérsékelten meleg sütőben az egész tésztát átsütjük.
Ha kihűlt, vaníliás cukorral megszórjuk.
A rácsok közepébe kiskanállal lekvárt csepegtetünk.

Berliner kocka

   Bécsi diós kocka    Bécsi gyümölcspite