Termő (pistillum)

Frissítve: 2021-07-14  

Termő (pistillum). A zárvatermők virágának női ivarszerve.
Részei: legalul a termőlevél v. termőlevelek összenövéséből keletkezett Magház (ovarium), ennek csúcsán a vékony, gyakran fonálszerű bibeszál (stylus) és a bibeszál kiszélesedő csúcsa: a Bibe (stigma). Ha a bibeszál hiányzik, a bibe ülő.

Néha a bibe a termő csúcsán kiszélesedett párnán (stylopodium) ül (Compositae). A bibeszó] belsejében a magház ürege csőben folytatódhat (bibecsatorna) v. pedig laza vezetőszövetből áll. A pollen felfogása céljából a bibe többnyire ragadós, szemcsés, érdes felületű. Alakja igen változatos: többnyire gömbölyded v. két-három karéjú, a szélporozta növényeknél szőrös, tollas v. ecsetszerű.

A termő belsejében vannak a magkezdemények. A magkezdemények a termőlevél bizonyos részén (magtanya, magléc, placenta) helyezkednek el. ki
Rendszerint köldökzsinórral (funiculus) vannak rögzítve, amely a köldöknél (hilum) csatlakozik a magkezdeményhez. A magkezdemény teste a nucellus, ennek egyes v. kettős burka az integumentum, csúcsán a nucellushoz vezető nyílás a mikropile. Az integumentum a nucellus-szal összefügg, ez a része a chalaza. A nucellus belsejében fejlődik ki egy nagy sejt, az embriózsák (csírazsák) úgy, hogy a nucellus egyik megnagyobbodott sejtje, a makrospóra-anya-
sejt (archesporium) redukciósan osztódik.

Az embriózsákban alakul ki a protallium vagy elsődleges endospermium. A nyitvatermőkön az embriózsák sejtmagja sokszoros osztódással soksejtű szövetet alkot; a zárvatermőkben pedig kettéoszlik, a két utódsejtmag az embriózsák két sarkába vonulva ismét kettéoszlik s így mindkét csúcson 4-4 sejtmag keletkezik.

Gyümölcsfajták sor és tőtávolsága

Termő (pistillum)