Terasz

Frissítve: 2021-07-14  

Terasz a lejtőn kialakított lépcsőszerű felszíni forma, amely a lejtőre merőlegesen, a szintvonallal közel párhuzamosan helyezkedik el. Két részből áll: aszélesebb, enyhe lejtésű szakaszból, amelyen a növénytermesztés folyik, és a meredek szakaszból, amelyet vagy gyepesítenek, vagy falazással erősítenek meg.

Kialakítása a Teraszolás. Hazánkban általában gyümölcsösökben, szőlőkben alkalmazzák. A teraszolással a lejtőt lépcsőszerűen kisebb szakaszokra bontják, amelyek nagyjából a szintvonalakat követik.

A teraszok meredek falát gyepesítéssel vagy terméskőfalazással védik az eróziótól. A termesztett növényeket a Terasz-ok kis lejtésű felületére ültetik. A teraszolás által a meredek lejtők kedvező mikroklíma viszonyai egyesíthetők, a csapadék visszatartás előnyeivel. A sugárzási hatás a falazott Terasz-fal segítségével még fokozható.

A kertépítészetben a Terasz architektonikusan alakított díszkertekben, lejtős terepen (15 %) használható kertfelületek kiképzését szolgálja, esetleg dekoratív célzattal. Az olasz reneszánsz, majd a barokk kertstílusnak volt kedvelt motívuma.

A teraszok lejtését, szélességét, egymás közötti nívódifferenciáját úgy kell kiképezni, hogy együttesük a fő nézőpontból tekintve jól áttekinthető és homorú jellegű legyen, s a kertben járó számára a magasabb Terasz síkja ne essék a szemmagasság közelébe.

Terasz