Támfal, támasztó fal

Frissítve: 2021-07-14       Tea

Vízszintes vagy ferde irányú erők vagy terhek felvételére földpart, ömlesztett anyagok kitámasztására épül. A támfal anyaga lehet kő, tégla, beton, vasbeton, fa vagy vegyes (pl. kő és beton).

Szerkezetének felépítését tekintve ismeretes a súly-Támfal, a hajlított lemezes és bordás vasbeton Támfal, valamint inkább csak időleges megoldásként a cölöpözött deszka-Támfal.

A támfal a kertészetben a terasz földjét védi a lecsúszástól. A lehordás útján keletkezett függőleges földtömeg elé épített megtámasztó falat bélésfalnak is nevezzük. A fagyhatárig (60-80 cm), ill. a termett talajig kell alapozni.

A támfal méreteit és keresztmetszetének legcélszerűbb alakját a csúszólap felett elhelyezkedő földhasáb (szakadó prizma) nyomóereje alapján statikai és szilárdságtani számításokkal határozzák meg. Kisebb kerti falak vastagságát (2 méter magasságig) egyszerű arányszámok segítségével méretezik.

A függőlegesen álló, habarcsba rakott kő- és téglafalaknak az alsó terasz szintjén mért vastagsága úgy aránylik a fal magasságához, mint 1 : 3. Ugyanilyen anyagú hátradőlő falakra nézve az arány 1 : 4. Vasbetonfalakra nézve szintén 1 : 4. A szárazon rakott falak vastagabbak, ezeknél az arány 1 : 2, 1 : 3. A támfal mögé víznyomás és szétfagyás elleni védelemre 10-20 cm vastag drénréteget helyeznek, és gondoskodnak a víz elvezetéséről.

Támasztó fal - Pallas lexikon

Támasztó fal Földmunkálatoknál, ha akár térhiány, akár szépségi vagy egyéb okok nem engedik meg, hogy a frissen feltöltött vagy leásott föld az illető talajnem minőségének megfelelő rézsüvel létesíttessék, vagy kikötőknél a töltés vagy leásás oldalát, illetve a vizpartot Támasztó fal-lal képezik ki.

A Támasztó fal készülhet függélyes, vagy lejtős, sőt esetleg ívszerü elő- és hátlapokkal is; falazásmódját illetőleg készülhet száraz vagy habarcsba rakott falazatból.

Méreteit a formán és a készítésmódon kívűl főként a támasztott földtömeg magassága (az ábrában m) és az esetleges túltöltés (t) határozzák meg; befolyással van ezenkivül a méretekre a talajnem magassága is: laza földnemnél erősebb méretek szükségesek, mint szilárd, összefüggő talajnemnél.

Ahol a Támasztó fal-at silány alsó talajra kell állítani, vagy kimosástól megóvni, ott azt megfelelően alapozni kell, igy rakodópartok Támasztó fal-ainál nem ritkán a legkomplokáltabb alapozási módok alkalmazása szükséges.

Támfal, támasztó fal