Repcedarázs

Repcedarázs (Athalia rosae L.) 6-8 mm nagyságú rovar, a hártyásszárnyúak közé tartozik. Feje fekete, tora részben sárgásvörös, részben fekete, potroha egyszínű, szárnyai víztiszták.
Lárvája 11 lábú álhernyó, teste hengeres, színe a háti részen zöldesfekete, a hasin szürkészöld.

Teste csupasz.
Az álhernyó a keresztesvirágú növényeken (repce, mustár, tarlórépa, őszi káposzta, retek) károsít. Lárva alakban telel át a talaj felszíni rétegében készített gubóban.

Tavasszal bábozódik. Az első nemzedék május második felében rajzik. Ennek lárvautódai pusztítják el a mustárt, esetleg a retket. Júl.-ban a második és aug, végén egy harmadik nemzedék rajzik. Ennek lárvautódai pusztítják az őszi repcét és káposztát.

A védekezést megnehezíti az a körülmény, hogy a harmadik vedlésig alig észrevehető álhernyók falánksága annyira megnő a vedlés után, hogy 1-2 nap alatt elpusztíthatják a repcevetést. Káposztán nem jelentkezik a kártétel ilyen súlyosan, mert ott nagyobb levélfelület áll rendelkezésre.

Védekezés: a fiatal repcét, mustárt, retket v. káposztát vetés után gyakran vizsgáljuk-meg, és ha lárvákat látunk, azonnal kezeljük a terültet.  Kertészeti webáruház.


bogyós gyümölcsök díszfák évelő virágok cserjék online növényrendelés, csomagküldés