Ormányos bogarak

Ormányos bogarak (Curculionidae) a bogarak rendjének fajokban egyik leggazdagabb családja. Jellemzőjük az ormányszerűen megnyúlt fej.

Rágószervek és szájnyílás az ormány csúcsán helyezkednek el. Két oldalán bemélyedést figyelhetünk meg, amely táplálkozás közben a csápok befogadására való. A csápok vége kiszélesedő, maga a csáp olykor térdes. Lábfejük 4 ízből áll.

Általában kis és középtermetű állatok. Kitinpáncéljuk vastag, erős, felületét gyakran szőrök v. pikkelyek borítják. Színük kevéssé feltűnő, bár néhány élénk színű fajjal is találkozunk. Lárvájuk kukac. Többnyire fehérek, szemük, lábuk nincs, sőt csápjaik is hiányoznak.

Különböző növényi részek belsejében v. gyökerek mellett a talajban fejlődnek. Báb alakban telelnek. A peterakás tavasszal történik. Az anyaállat ormányával lyukat rág a gazdanövénybe s ennek mélyére rakja petéjét.

Sok mezőgazdasági és készletkártevő tartozik ide: a vincellérbogár (Otiorrhynchus ligustici) a szőlőkben, a lisztes répabarkó (Bothynoders punctiventris) a répavetésekben, az almabimbólikasztó (Anthonomus pomorum), az eszelények, a levélbarkók és a rügyfúró a gyümölcsösök kártevői.

Erdőben érzékeny kárt csak a fenyőormányosok (Hylobius, Pissodes), a csemeterontók (Peritelus, Otiorrhynchus) a csemete gyökerének, kérgének, hajtásának megrágásával s a termésfúrók (Balaninus) a makk rongálásával okoznak.

Az égerormányos (Cryptorrhynchus) éger, nyár, fűz vastagabb hajtásait rágja és aknázza. Vannak levelet, rügyet károsító ormányosbogarak (Rhynchites, Orchestes, Phyllobius) is.

bogarak

Erdei-cserebogár szárnyas rovarok
Hársfa díszbogár szárnyas rovarok

Ormányosbogarak