Magyar kajszi

Magyar kajszi (Magyar legjobb, Kecskeméti kajszi, Ungarische Beste, Apricot hongrois). Világszerte sokra becsült barackfajtánk.

A Pándy meggyel és a Besztercei szilvával együtt hazánkból terjedt el hódító útjára.

Nemcsak a mi kajszibarack-termesztésünknek a vezérfajtája, hanem az osztrák, német, svájci, holland termesztésnek is.

Számtalan változata található az ősi kajszibarack-termő helyeken. Legértékesebb áru gyümölcsfajtánk.

Kiváló minőségű asztali gyümölcs, de jelentős mennyiséget exportálunk és dolgozunk fel a konzervgyárakban is. Gyümölcse nagy, átlagsúlya 50-70 g. Alakja többnyire tompakúpos, melyet a felezővágány (termésbarázda) két egyenlőtlen részre oszt. Héja majdnem sima, fénylő, narancssárga, napos oldalán vérpirossal márványozott vagy belehelt.

Húsa sötétsárga, kissé rostos, olvadó, jellegzetes kajszi illatú és zamatú. Érési ideje július első harmada vagy dereka. Fája edzett, erős növésű.
Kajszibarack fajták

Magyar kajszi