Lopótök - Kertészeti lexikon

Lopótök

Lopótök (Lagenaria siceraria, Cucurbitaceae). Hazája a trópusi Afrika, Kelet-India.
Egyéves, fehér virágú tökfaj. Rovarporozta idegen megporzó, felfutó, többméteresre megnövő növény, szíves v. alig karéjos levelekkel, hosszú 1 m-esre is megnövő, palack alakú, hosszúnyakú terméssel. Levelei fogacskás élűek, alul-felül lágyan pelyhes-molyhosak.

A párta cimpái kerek visszás-tojásdadok. Aug-szept.-ben virágzik. Termesztése megeggyezik a tökével. Helyenként házi szükségletre termesztik. Lopó alakú beért termését kemény héját átlyukasztva, borszívó lopónak használják. Dísztöknek is vetik márc.-ban melegágyba, majd máj.-ban szabadba ültetik.

Lopótök - Pallas lexikon

Lopótök (növ., kalebasza v. kalabassza, szívó tök, Herkules-buzogány, trombitatök, zarándokpalack, héber, Lagenaria Ser.), a tökfélék fajaszakadt iszalagja; a L. vulgaris Ser. (Cucurbita Lagenaria L.) egynyári puhaszőrü és pézsma szagu növény.
Levele kerek szivforma, szögletes vagy kissé karéjos és fogas, kacskaringója kétmetszetü, virága a levél tövében fehér, egylaki és különszirmú.

Gyümölcse különböző: palackforma, hosszúnyakú, bunkóalakú, gömbölyded stb., végre fehér vagy sárgás, fás héju.
Afrika forró vidékéről és Kelet-Indiából való, a meleg országokban, hazánkban is ültetik, itt-ott el is vadul.

Hazájában orvosság, nálunk inkább dísznek ültetik. Kitisztított termése borszívó vagy más száraz edény. Senegambiában nagyra megnő, kettévágott és kiürített héját kosárnak, palacknak, a kisebbet kanál helyett használják, a négernek általában kitelik azevő és ivóeszköze belőle; az amerikai indus is ilyennek, de tölcsérnek és kalapnak is használja.
A Lopótök termése alakja nagyon változtatja.
Fajtája az alföldi kabak vagy kobak vagy seggen ülő tök is. Ez nem fut fel, a földön szétmászik. Gyümölcsét formákra is idomítják, tojást tartanak benne, mezei korsó (butykos tök) stb. lesz belőle

lopótök, kalabassza, szívó tök, trombitatök, zarándokpalack, tökfélék, tök

Kertészeti lexikon


Gyönyörű növények nagy választéka Nézd meg

Kerti növények a Wiandt Kertészetből