Levendula

levendula

levendula (Lavandula, Labiatae). 40-80 cm magas félcserje, levelei megnyúlt lándzsásak, virágzata álfüzér, pártája ibolyáskék, jellegzetes levendulakék. Közismert finom illatú termesztett növény. Nálunk az angol (Hibrid) (Lavandula latifolia) és a francia fajtát (Lavandula angustifolia Mill.) termesztik. A francia levendula olaja finomabb, értékesebb.

Drognak a virágokat kinyílásuk előtt vágják, ez morzsolt, rostált állapotban Lavandulae flos néven kerül forgalomba. Friss virága 0,6-0,7% illó olajat (Lavandulae oleum) tartalmaz. Az olaj értékét linalylacetát tartalma határozza meg, amely az angol levendulában 7-14%, a. francia levendulában 35-50%. A virág főzetét külsőleg sebek öblögetésére, olaját belélegzésre és az illatszeriparban használják.

A levendula a legtöbb talajon megterem, az agyagos altalajú, mésztartalmú földet szereti, a déli fekvéűú kopár domboldalak hasznosíthatók termesztésével.

Az angol levendula magot nem hoz, dugványozással, feltöltéses bujtással szaporítják. A francia levendula maghozó, magvát ősszel (nov.) szabadágyba vetik, a palántákat ősszel v. tavaszszal elültetik. A tavaszi ültetés jobb. A sor- és tőtávolság: angol levendula 150x 100 cm, francia levendula 100x 100 v. 90x 100 cm.
Az olaj előállításához a tövek virágzatát nyílásuk idején, júl. elején vágják úgy, hogy a bokrok félgömbformája kialakuljon. A virágot frissen dolgozzák fel.

>>> Fűszernövény vásárlás >>>