Kosborfélék

Kosborfélék (Orchidaceae). Egyszikű, a növényvilág fajokban leggazdagabb, 22 000 fajt számláló családja. Tagjai a legbonyolultabb virágszerkezetű, a növényvilág törzsfejlődésének egyik csúcspontján álló növények.

Lágyszárú növények, kétoldali szimmetriájú virágokkal, amelyeknek egyik lepellevele a többinél nagyobb, rendszerint színében is eltérő mézajak (pilis, labellum). A két porzó a bibékkel ivaroszloppá (gynostemium) nőtt össze. A virágpor bunkó alakú polliniumokká áll össze, amelynek alja ragadós, hogy a rovarok testére tapadhasson.

Az orchidea-virág a rovarbeporzáshoz való legmesszebbmenő alkalmazkodás eredménye. A termés tok, a magvak igen aprók, csak dajkáló gombával együtt képes csírázni, ezért magról való nevelésük igen hosszadalmas. Bár a mérsékelt, sőt hideg éghajlatú tájakon is találunk kosborféléket, legtöbbjük a trópusokon él.

Egy részük talajlakó, van köztük korhadéklakó is, a trópusiak egy része fánlakó (epifiton). Nálunk több kosbor- (Orchis-) faj él. A trópusi, nálunk üvegházban termesztett orchideák (pl. Catleya-genus) rendkívül értékes, szép virágú, sokáig élő dísznövények. A hazai fajok földlakók, nagy részének kettős (iker)-gumója van.

Kosborfélék